Dostupni linkovi

'U zdravom duhu je zdravo tijelo'


Umjerenost je ključna osobina koja će ljudima pomoći da ostanu mentalno jaki, kaže psihoterapeutkinja Vahida Djedović
Umjerenost je ključna osobina koja će ljudima pomoći da ostanu mentalno jaki, kaže psihoterapeutkinja Vahida Djedović

Jesu li djeca i mladi pod pritiskom, imaju li vremena za igru? Imaju li mladi kome da se obrate kad im se dogodi neki problem? Kako se dođe do uloge žrtve, zločinca ili progonioca, uloge posmatrača ili spasioca?

Kako mladi mogu prevazići buling i kakve to posljedice ostavlja na psihu djeteta ili mlade osobe? Odgovore na ova pitanja dala je u Glasom mladih podcastu Vahida Djedović, psihoterapeutkinja i književnica.

Slušajte i pratite Glasom mladih

Spotify Apple Podcast Google Podcast Podcast.rs

Znamo li šta nas usrećuje?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:37:00 0:00

"Djeca nemaju od koga da traže pomoć, e to je zapravo ono što je najžalosnije u našem društvu", naglasila je Vahida Djedović psihoterapeutkinja s dvadesetogodišnjim iskustvom i znanjem o tome šta se dešava kada mladima dođu 'teške misli'.

"Roditelji faktički ismijavaju svoju djecu i kažu kakva anksioznost, u moje vrijeme nije bilo anksioznosti. Idi trči. Moraš biti anksiozan, kad si non - stop za internetom. Idi malo u teretanu, idi malo prošetaj, idi malo druži se sa prijateljima. Nećeš biti anksiozan. Moraš biti anksiozan kad non - stop sjediš u kući. A zapravo, djeca danas imaju toliko obaveza da nemaju vremena da se igraju. E to je ono što nedostaje današnjem svijetu. Nedostaje im igre", objasnila je Djedović.

Više nemamo empatiju nažalost. To je jedna ključna emocionalna vrijednost sa kojom se mi rađamo i možemo je razvijati. Umjesto da je razvijamo mi stagniramo sa empatijom i nemamo mogućnost suosjećanja sa drugim ljudima i onda nas baš briga. Postajemo na neki način isto kao roboti.

Bez vremena za igru, djeca i mladi su pod pritiskom, kaže ova psihoterapeutkinja. Preopterećeni su raznim obavezama koje im nameću obično roditelji ili škola, a ono što je važno poput emocionalne inteligencije, nastavlja Djedović, ne uči se, prije svega u školi. Djedović ističe kako se o emocionalnoj inteligenciji treba izučavati kroz razne školske predmete.

Djecu treba pitati, a odrasle podsjetiti na ono što žele, kaže ova psihoterapeutkinja.

"Ovo je sad pitanje za roditelje, da li biste voljeli svi vi roditelji da vam djeca budu nesretni naučnici koji rade na CERN-u ili biste voljeli da budu sretni čistači ulica. Ali roditelji ne pitaju djecu šta te čini sretnim. Šta ti želiš?!"

Kakve nam vrijednosti nameću društvene mreže?

U podcastu Glasom mladih Djedović govori i o tome kako društvene mreže kreiraju poželjne standarde ljepote. Opisuje kako ima mladu klikenticu koja ima izražen snažan osjećaj stida i osjećaj da nije lijepa, te nigdje ne ide bez šminke.

"I ona kaže da ona nikada nije postavila sliku na društvenu mrežu, a da je nije uljepšala. Dobro , pitam ja nju, zašto to radiš, zašto ne postaviš neku sliku, nemoj je uljepšati, dakle daj sebi zadatak. Nekoliko puta napravi fotku i onda postavi neku koja ti se sviđa. Ali kaže nijedna mi se ne sviđa ako nije uljepšana. I ona je naučila da gleda iskrivljenu verziju sebe i ona vidi kako izgleda da uljepšana slika i vidi sebe na ogledalu – to su dvije različite osobe," ispričala je ona.

Psihoterapeutkinja Vahida Djedović i podcast producentica Aida Đugum
Psihoterapeutkinja Vahida Djedović i podcast producentica Aida Đugum

Smatra da je umjerenost ključna osobina koja će ljudima pomoći da ostanu mentalno jaki.

"Ne smatram da je u zdravom tijelu zdrav duh, nego u zdravom duhu je zdravo tijelo. Možda obrnuto, hajmo mi malo promijeniti taj redoslijed pa hajmo mi sabrati svoje emocionalno stanje. Jer ako smo mi dobro, ako mi znamo poredati svoje vlastite vrijednosti a jedna od ključnih vrijednosti je umjerenost, znači haj'mo biti umjereni u svemu, pa čak i u emocijama", objasnila je.

Podcast o mentalnom zdravlju, izgradnji zdrave omladine, okruženja i društva slušajte na podcast platformama.

O podcastu 'Glasom mladih'

U "Glasom mladih" razgovaramo sa mladima u zemljama Zapadnog Balkana, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake sedmice pričamo sa uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način, ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kojem žive.

Epizode pronađite na našem sajtu, na društvenim mrežama, na Apple Podcastima, Spotify i Google Podcastima. Vikendom smo sa vama kroz naše radijske programe.

Detaljnije informacije kako slušati ovaj i naše druge podcaste pronađite ovdje.

XS
SM
MD
LG