Dostupni linkovi

Gašenjem Memorijala Putinova Rusija na opasnoj prekretnici


"Mi smo Memorijal", napisali su poštovaoci Centra za ljudska prava ispred imrovizovanog svetilišta u Sankt Peterburgu.
"Mi smo Memorijal", napisali su poštovaoci Centra za ljudska prava ispred imrovizovanog svetilišta u Sankt Peterburgu.

Piše: Robert Coalson

Godina u Rusiji se završava nizom događaja koji su uznemirili mnoge posmatrače o namjerama predsjednika Vladimira Putina i njegove vlade, piše Radio Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Prvo, državna agencija za praćenje medija Roskomnadzor blokirala je web stranicu OVD-Info, koja je između ostalog služila i kao centar koji povezuje pritvorene demonstrante s braniocima.

Zatim je sud u sjevernom gradu Petrozavodsku osudio istaknutog istoričara Jurija Dmitrijeva na 15 godina zatvora zbog optužbi za nepristojno ponašanje, za koje pristalice kažu da su izmišljene u znak odmazde za njegovo istraživanje zločina diktatora Josifa Staljina i sovjetske vlade.

Potom je Vrhovni sud Rusije naredio zatvaranje Memorijal internešenela (Memorial International), krovne nevladine organizacije za ljudska prava i istorijska istraživanja koja je igrala istaknutu ulogu u civilnom društvu još od dana politike "glasnosti", odnosno otvorenosti sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova.

Policajci ispred Moskovskog gradskog suda 29. decembra, nakon odluke da se Centar za ljudska prava Memorijal mora likvidirati.
Policajci ispred Moskovskog gradskog suda 29. decembra, nakon odluke da se Centar za ljudska prava Memorijal mora likvidirati.

Istog dana, policija u Irkutsku, Tomsku, Arhangelsku, Barnaulu i Saratovu privela je i ispitala bivše lokalne koordinatore zatvorenog opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

To je, u stvari, jednostavno vraćanje totalitarizmu i korištenje buldožera za sve živo.”
-- novinarka Zoja Svetova

Dan kasnije, 29. decembra, Moskovski gradski sud naložio je zatvaranje Centra za ljudska prava Memorijal, vodećeg projekta Memorijal internešenela u Rusiji.

Pišući posebno o zatvaranju Memorijal internešenela, dugogodišnji liberalni političar Grigorij Javlinski tvrdi da je to označilo "tranziciju s autoritarnog režima na totalitarni". Odluka, dodao je on, pokazuje da se Putinova vlada "proglasila za nasljednika staljinističkog i sovjetskog režima".

Novinarka Kristina Astafurova je napisala: "U 2022. ulazimo bez Memorijala, sa stotinama političkih zatvorenika, s torturom u našim zatvorima, s desetinama ljudi prinuđenih da emigriraju samo u posljednjih godinu dana (a koliko će ih još otići?)."

Intenzivna, višegodišnja rekonstrukcija ruske vlade protiv neslaganja, nezavisnog novinarstva i javnog aktivizma dolazi usred spekulacija o budućnosti dok se Putinov trenutni predsjednički mandat približava kraju 2024. Prošle godine, vlada je progurala ogroman niz ustavnih amandmana, od kojih najvažniji omogućava Putinu da traži još dva šestogodišnja mandata i da eventualno ostane na funkciji do 2036. godine.

Prošlog septembra, vladajuća partija Jedinstvena Rusija dobila je ustavnu većinu u Državnoj dumi, donjem domu parlamenta, na kontroverznim izborima na kojima je istinska opozicija gotovo potpuno uklonjena. Navaljni je priveden po povratku u Rusiju u januaru nakon višenedjeljnog liječenja u Njemačkoj zbog skoro fatalnog trovanja nervnim agensom u avgustu 2020. za koje okrivljuje ruske bezbjednosne agente koji su djelovali po Putinovom nalogu. Dvije nedjelje kasnije, osuđen je na dvije i po godine zatvora zbog kršenja uslovnog otpusta koji on negira.

Kada država pokuša da zabrani rad na sjećanju [državnog terora] i veliča organizatora tog terora, jasno je u kom pravcu se to kreće“.
-- novinar Dmitrij Kolezev

Navaljnove regionalne kancelarije i njegova Fondacija za borbu protiv korupcije označeni su kao "ekstremistički" i zatvoreni, a njegove pristalice suočene su s pojačanim progonom, što je mnoge od njih natjeralo da pobjegnu iz Rusije.

"To je prikladan kraj godine koja je počela zatvaranjem Navaljnog“, napisao je novinar Dmitrij Kolezev, koji je primijetio da je Gorbačov pomogao otvaranje Memorijala, a predsjednik Boris Jeljcin bio član, a sada ga je Putin ugasio. "Sada se završava ovim – rušenjem Memorijala. (…) Kada država pokuša da zabrani rad na sjećanju [državnog terora] i veliča organizatora tog terora, jasno je u kom pravcu se to kreće".

Novinarka i aktivistkinja Zoja Svetova je na sličan načinnapisala reagujući na odluku o zatvaranju Memorijal internešenela da je Putinova vlada "odlučila da se otkači i da prestane da imitira demokratiju".

Tehnologija budućnosti Rusije pretvorena je u tehnologiju ruske smrti“.
-- aktivista Roman Popkov

"To je, u stvari, jednostavno vraćanje totalitarizmu i korištenje buldožera za sve živo", napisala je ona.

Napad ruske države na neslaganje doveo je i do kolateralne štete tako što su institucije koje bi trebalo da dijele pravdu i štite demokratiju uvučene u obračun, kažu posmatrači. Autor i novinar Aleksandar Minkin smatra da nije istina samo da je "Vrhovni sud likvidirao Memorijal", već da je "Putin likvidirao Vrhovni sud".

Isto tako, sajt za ljudska prava Grani.ru objavio je na Tviteru (Twitter) da je "’sudija’ pročitao Putinovu presudu o zatvaranju Centra za ljudska prava Memorijal".

U vezi s naredbom vlade da se blokira web stranica OVD-Info, neki posmatrači su iznijeli najoštrije kritike ruskom internet gigantu Jandeksu (Yandex) zbog izvršenja naloga države da blokira sajt.

Jandeks je "nekada bio briljantna ruska kompanija" i "izvor nacionalnog ponosa", napisao je bloger i aktivista Roman Popkov, tvrdeći da je kompanija "pretvorena u instrument cenzure".

"Tehnologija budućnosti Rusije pretvorena je u tehnologiju ruske smrti", dodao je on.

Opozicioni aktivista Denis Bilunov nazvao je likvidaciju Memorijal internešenela "snažnim signalom".

"To je kao da zakucate poklopac kovčega", napisao je on na Fejsbuku (Facebook). "Imam osjećaj da se Putinova parna mašina ne može preusmjeriti ili zaustaviti."

UPITNIK: Kako da poboljšamo Dnevno@RSE?

Više od dve godine šaljemo Dnevno@RSE za medije i novinare širom Zapadnog Balkana kako bi sa vama podelili sadržaje koje možete besplatno da objavite na svojim platformama.

Ako ste novinar ili medijski radnik koji koristi ovu uslugu, želimo da čujemo od vas kako je možemo unaprediti.

Molimo vas da popunite kratki upitnik koji možete naći na ovom linku: UPITNIK

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG