Dostupni linkovi

Naređeno zatvaranje najstarije organizacije za ljudska prava u Rusiji


Čovek sa maskom na licu na kojoj piše "Ne postoji način da se zabrani Memorijal" ispred ruskog Vrhovnog suda 14. decembra.
Čovek sa maskom na licu na kojoj piše "Ne postoji način da se zabrani Memorijal" ispred ruskog Vrhovnog suda 14. decembra.

Vrhovni sud Rusije u utorak je naredio raspuštanje nevladine organizacije Memorijal internešnel (Memorial International), saopštila je ta najstarija organizacija za odbranu ljudskih prava u zemlji, ukazujući da je ona i stub odbrane sloboda u savremenoj Rusiji.

"Odlučeno je da se raspusti međunarodni Memorijal i njegove regionalne ispostave", objavila je ta organizacija na svom Telegram nalogu ubrzo pošto je Vrhovni sud počeo iznošenje svoje odluke, 28. decembra.

Rusko tužilaštvo je 11. novembra zatražilo od Vrhovnog suda da raspusti nevladinu organizaciju Memorijal, uz optužbe da je "sistematski kršila" takozvani zakon o "stranim agentima".

Nevladina organizacija Memorijal osnovana je 1989. a ruske vlasti su je 2016. svrstale na spisak "stranih agenata", odnosno organizacije ili osobe koje se, kako je navedeno, "finansiraju iz inostranstva" i vode "političke aktivnosti".

Ruski zakon o takozvanom „stranim agentima“ usvojen je 2012. godine i više puta je modifikovan. On zahteva od nevladinih organizacija koje primaju stranu pomoć, a za koje vlada smatra da se bave političkim aktivnostima, da budu registrovane, da se identifikuju kao „strani agenti“ i da se podvrgnu reviziji.

Jan Račinski, predsjednik odbora Memorijala, rekao je da će na odluku biti uložena žalba i da rad organizacije neće prestati jer njeni dijelovi nisu pravna lica.

Desetine ljudi došle su u zgradu suda u znak podrške Memorijalu, koji je pokrenut neposredno pre raspada Sovjetskog Saveza, delom kako bi se dokumentovala sovjetska represija. U decenijama nakon toga okupljao je sve koji su želeli da ukažu na problematiku u oblasti ljudskih prava i dokumentovao istorijske i svakodnevne nepravde.

Objavljujući odluku, sudija Ala Nazarova je rekla da je Memorijal prekršio svoju oznaku "stranog agenta" time što nije označio sve svoje publikacije oznakom u skladu sa Zakonom o stranim agentima.

Aktivisti za ljudska prava kažu da nema zakonskih osnova za likvidaciju ove organizacije, koja je takođe od kasnih 1980-ih posvećena promovisanju ljudskih prava u Rusiji i bivšim sovjetskim republikama. Oni kažu da je zahtev glavnog tužioca da se zatvori Memorijal „politički motivisana odluka“.

Novinska agencija Interfaks citirala je advokata grupe koji je rekao da će se žaliti, kako u Rusiji, tako i pred Evropskim sudom za ljudska prava.

„Ovo je gorko, jer će Memorijal – ostrvo slobodne misli i jedan od poslednjih bastiona demokratskog građanskog društva u Rusiji – biti likvidiran. Unutrašnja autoritarna harmonizacija i agresivna spoljna politika idu ruku pod ruku“, rekao je Ralf Fuks, generalni direktor Centra za liberalnu savremenost i bivši političar u Nemačkoj.

Memorijal internešnel, krovna organizacija pod kojom rade Memorijal centar za ljudska prava i nekoliko drugih aktivističkih grupa, među nekoliko je novinskih kuća i organizacija za zaštitu prava koje su označene kao „strani agenti” u onome što se smatra istorijskim obračunom sa civilnim društvom i kritičarima režima.

„Prisilna likvidacija visoko cenjene organizacije za ljudska prava Memorijal je još jedan korak u žalosnoj degradaciji ljudskih prava u Rusiji“, rekao je danski ministar spoljnih poslova Jepe Kofod.

„Pozivam Rusiju da zaštiti branitelje ljudskih prava, nezavisne medije, novinare i opozicione ličnosti“, dodao je on.

U posebnom slučaju, Moskovski gradski sud će održati ročište 29. decembra povodom zahteva tužioca da se zatvori i Memorijalni centar za ljudska prava zbog kršenja zakona o „stranim agentima“.

Prema izvještajima Interfaksa i Rojtersa
XS
SM
MD
LG