Dostupni linkovi

Mekalister: EU spremna da podrži dijalog vlasti i opozicije u Srbiji


EU nudi svoju pomoć u dijalogu vlasti i opozicije: Dejvid Mekalister (L) i Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji
EU nudi svoju pomoć u dijalogu vlasti i opozicije: Dejvid Mekalister (L) i Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji

Primio sam k znanju da neki politički predstavnici u Srbiji razmatraju bojkot parlamentarnih izbora, ali još ima vremena da se unaprede uslovi rada u srpskom parlamentu, rekao je u Beogradu Dejvid Mekalister, predsedavajući Odbora za spoljne poslove u Evropskom parlamentu, nakon sastanka sa poslanicima vlasti i opozicije Narodnoj skupštini.

“Bojkotovati parlament 2020. godine bi značilo da se u parlamentarnoj debati neće čuti glas onih stranaka koje odbiju da učestvuju na izborima. To ne znači nužno da će se ojačati demokratske institucije. Verujem u jaku Srbiju, u jaku vladu i jak parlament. A jak parlament uvek ima većinu i aktivnu opoziciju”, kazao je evropski zvaničnik.

On je dodao da Evropski parlament prati dijalog između vlasti i dela opozicije koji organizuju Fondacija za otvoreno društvo i Fakultet političkih nauka u Beogradu, kao i da je Brise spreman da pruži svoju podršku.

“Ali moramo vrlo pažljivo da sagledamo kako ta podrška u organizovanju dijaloga može da se izvede. Evropski parlament je pokušao i nastaviće da pokušava da nađe zajednički jezik, ukoliko našu podršku budu prihvatile sve strane”, rekao je Mekalister.

Mekalister je pohvalio sprovođenje ekonomskih reformi i nove investicije u Srbiji, ali je podsetio da je Evropska komisija u svom prethodnom izveštaju izrazila zabrinutost zbog otežanog rada parlamenta u Srbiji, stanja slobode govora, te borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Tokom ove posete Mekalister se, kako kaže, posebno fokusirao na rad parlamenta, na dijalog između vlasti i opozicionih stranaka o ključnim pitanjima, kao i na pripreme za izbore naredne godine.

Predstavnici opozicije različito o Mekalisterovom predlogu

Poslanici opozicionih stranaka koji su učestvovali na sastanku sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta različito su ocenili ideju da Evropska unija bude posrednik u razgovorima vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

Demokratska stranka smatra da bez dijaloga nema ni izgradnje institucija, ni vladavine prava, ni izbora, ni bojkota, rekla je poslanica te stranke Gordana Čomić i ocenila da nije pohvalno ni za samovoljnu vlast, ni za nedovoljno odgovornu opoziciju da im trebaju "bebi siteri".

"Valjda možemo da razgovaramo o sopstvenoj budućnosti sami, a ako ne možemo, nek se onda i to zna", istakla je Čomić.

Ona je posle sastanka sa Mekalisterom izjavila da Evropski parlament pomaže nacionalnim parlamentima i zemalja članica i onima koji tek pristupaju.

"Sve drugo može da bude tema dijaloga, ali Evropski parlament se ne bavi ničim, osim onim što mu je striktna nadležnost", dodala je Čomić i izrazila očekivanje da će dva bivša poslanika – Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, koji dolaze ove nedelje, srpskim poslanicima ponuditi pomoć u cilju boljeg funkcionisanja parlamenta.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je kasno za posredovanje EU u dijalogu, navodeći da je ta stranka već donela odluku da bojkotuje izbore.

"U ovom trenutku je kasno da se stvori povoljan politički ambijet za održavanje fer izbora", izjavio je Aleksić nakon sastanka Dejvida Mekalistera sa poslanicima u Skupštini Srbije.

On je rekao kako ima utisak da predstavnici Evrope nisu bili dovoljno spremni da na vreme krenu da razgovaraju sa vlastima u Srbiji kako bi se predupredio bojkot izbora.

Poslanica Stranke moderne Srbije (SMS) Tatjana Macura podržala je predlog da Evropska unija posreduje u razgovorima vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

"Treba podržati sve napore da se dođe do konstruktrivnih rešenja jer je u interesu građana da svi politički akteri učestvuju na narednim izborima", rekla je Macura novinarima posle sastanka sa Dejvidom Mekalisterom.

Lider vanparlamentarnog Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović prethdno je uputio je pismo Mekalisteru u kojem ga je pozvao da organizuje dijalog pod patronatom Evropske unije, a gde bi predstavnici vlasti i opozicije iz Srbije, kao i civilno društvo i novinarska udruženja, došli do dogovora o realnom okviru za izbore 2020. godine.

‘Sačekati ishod izbora na Kosovu’

Mekalister se tokom prepodneva sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je, kako kaže, između ostalog razgovarao i o briselskom dijalogu zvaničnog Beograda i Prištine, koji je u zastoju od novembra prošle godine, kada je Vlada Kosova uvela takse od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Mekalister je kazao da je za žaljenje što trenutno ne postoji dijalog, te dodao da je na Srbiji i Kosovu da ga ponovo pokrenu.

“Trenutno, postoje ozbiljne prepreke. EU je bila jasna da takse na robu iz Srbije treba ukinuti. Sve to je pratila nedavna izjava zemalja Kvinte koje su pozvale na odgovornu reakciju Prištine. Verujem da sada moramo da sačekamo ishod parlamentarnih izbora na Kosovu”, rekao je Mekalister.

'Politika EU o proširenju se neće promeniti'

Iako su evropski izbori, održani u maju ove godine, doveli mnoga nova lica u Evropski parlament i Evropsku komisiju, politika Evropske unije (EU) prema proširenju i evropskim integracijama Zapadnog Balkana se neće promeniti, rekao je Mekalister.

“Nove evropske institucije će, kao i prethodne, nastaviti da vodi dugoročnu politiku proširenja EU u vrhu svojih prioriteta. Naročito želimo da zemlje Zapadnog Balkana smestimo u perspektivu EU”, rekao je Mekalister.

Sastanak Vučića i Mekalistera u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Ovo je prva radna poseta Dejvida Mekalistera nakon izbora na funkciju predsednika Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Poslednji put je bio u Beogradu krajem februara, tada u svojstvu izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju. Tom prilikom je osim Srbije, posetio i Kosovo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG