Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novinari zatražili od UN aktivniju obranu slobodnog izražavanja


Ilustrativna fotografija
Dopisnik RSE u New Yorku Nikola Krastev (Priredila: Mirjana Rakela)

U prošloj godini je više od 70 novinara izgubilo život obavljajujući svoj posao, objavio je nedavno Komitet za zaštitu novinara. Ovoga tjedna u sjedištu UN novinarska organizacija je od glavnog tajnika Ban Ki-moona zatražili snažniji angažman Svjetske organizacije u zaštiti slobode izražavanja.

Godina 2009. je bila najsmrotonosnija za novinare širom svijeta, ali i rekordna po broju uhapšenih i privedenih novinara.

Međunarodni Komitet za zaštitu novinara (CPJ) u sjedištu Svjetske organizacije predstavio svoj posljednji izvještaj naglašavajući da je Iran zemlja koja se najčešće i najoštrije obračunava s novinarima.

Više od 90 ih je u uhapšeno od prošlogodišnjih antivladinih prosvjeda. U zatvorima ih se još uvijek nalazi namjanje 47.

Robert Mahoney, zamjenik direktora CPJ naglašava da režim u Teheranu zloupotrebljava Facebook i Twitter.

„Iranska vlada sada koristi Facebook kako bi pronašla disidente i novinare, a upadajući u podatke dolazi do njihovih prijatelja i suradnika. Tako se tehnologija koja je trebala omogućiti slobodu medija koristi upravo protiv samih medija,“ upozorio je Mahoney.

Mazir Bahara dopisnik Newsweeka je bio uhapšen prošle godine izvještavajući o demonstracijama koje su izbile nakon spornih predsjedničkih izbora u Iranu.

On kaže kako vlasti koriste brojne načine da bi zastrašivali novinare. Primjerice, predlaže se novi zakon po kojem je zločin ako Iranac radi za strane medije.

„Iranske vlasti, posebno Revolucionarna garda, upozoravaju da će smatrati kriminalnim činom ako neko radi za iranske medije koji se ne nalaze u Iranu. Tako da oni koji rade na BBC, VOA, ili Radio Farda mogu biti optuženi za špijunažu i može im se suditi kao špijunima. A kako je moj istražitelj u zatvoru rekao – za špijunažu jedina kazna je smrt.“

Porast nasilja prema novinarima u svijetu, ograničavanje slobode medija, razlog su što je Komitet za zašitu novinara zatražio od Ban Ki-moona aktivniju ulogu u obrani slobodnog izražavanja.

„Želio bih da glavni tajnik zauzme čvršći stav u obrani medijskih sloboda, jer je sloboda izražavanja osnov svake demokracije,“ istaknuo je Mahoney. .
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG