Dostupni linkovi

Novinarka Insajdera pod policijskim obezbeđenjem


Novinarka B92 Brankica Stanković je u prošlonedeljnoj emisiji Insajder objavila imena i prezimena i fotografije vođa sportske mafije
Novinarka B92 Brankica Stanković je u prošlonedeljnoj emisiji Insajder objavila imena i prezimena i fotografije vođa sportske mafije
Glavni i odgovorni urednik televizije B92 Veran Matić pozvao je danas državu , "ako je iskreno opredeljena za demokratske reforme i za evropsku budućnost", da utvrdi i kaže ko stoji iza napada na profesionalne medije i da odgovorne izvede pred lice pravde.

U saopštenju povodom poslednjih pretnji beogradskoj novinarki Brankici Stanković i ekipi Insajdera posle prve epizode serijala "(Ne)moć države" o vođama ekstremnih sportskih navijača, pre svega fudbalskih klubova Partizan, Crvena zvezda i Rad, apeluje se na solidarnost demokratske javnosti, novinarskih udruženja i nevladinih organizacija u zemlji i svetu.

Kada se posle jedne TV emisije sruči salva najgorih uvreda i pretnji preko svih mogućih dostupnih internet i drugih elektronskih adresa i grafita po celom Beogradu, kada se tim povodom oglase i predsednik države Srbije i ministar policije, jasno je da se događa nešto neuobičajeno. Da je taknuto u opasno osinje gnezdo. Novinarka Brankica Stanković:

“Ako se sećate,posle ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona , predsednik države je čak izjavio da je borba protiv ekstremista važnija za Srbiju od ulaska u EU. Međutim, sve se svelo na inicijativu za zabranu nekoliko navijačkih grupa i zbog toga smo mi krenuli da istražujemo šta se sve tu dešava.”

SPORTSKI MAFIJAŠI

Novinarka B92 Stanković je u prošlonedeljnoj emisiji Insajder objavila imena i prezimena i fotografije vođa sportske mafije.

“Đorđe Prelić rođen je 1985. godine, jedan je od vođa grupe navijača Partizana ‘Alkatraz’. U poseldnjih nekoliko godina protiv đorđa Prelića podneto je više od 20 krivičnih prijava za razna krivična dela. Do danas po najvećem delu ovih prijava nema pravosnažnih presuda. “

Na meti sportskih huligana su različite grupe, kaže za RSE Stanković:

“U određenim trenucima biraju druge neprijatelje. Nekad je to stranac, nekad pripadnik druge navijačke grupe, nekada neke nacionalne manjine, nekad obični građani koji prolaze ulicom . Dakle, to je društvena opasnost.”

Od pre neki dan novinarka je pod stalnom policijskom zaštitom.
Brankica Stanković: Po meni je skandalozno to što 2009. godine novinari u Srbiji moraju da rade pod policijskim obezbeđenjem. Foto: Vesna Anđić

“Pa, to je, moram da kažem, meni jako strašno. Ja sam se sad prvi put susrela sa tako nečim, do sada smo radili toliko serijala na razne teme , nikada nismo imali zaštitu. Ja sam mislila da mogu da radim svoj posao najnormalnije. Po meni je skandalozno to što 2009. godine novinari u Srbiji moraju da rade pod policijskim obezbeđenjem."

RSE: Da li to znači da na poslu, kod kuće, ispred kuće imate stalno policiju...?

Stanković: ...Pa, da....

Novinara Teofila Pančića pitali smo kako procenjuje reakciju države na pretnje novinarki? I šta bi bio dokaz da se ona razvenčala od grupa kakve su sportski mafijaši ?

“Država se načelno ponaša kako treba. Dakle, imali smo izjave i predsednika Srbije i ministra policije... i to je sve, naravno, jako lepo. Međutim, problem je što to, blago rečeno, nije dovoljno. Dokle god ti ljudi imaju onu moć koju imaju, država neće moći da spere sa sebe odgovornost. Država je bila isprepletana sa tim..."

RSE: A zašto kažete ‘BILA’, verujete li da više nije?

Pančić: Upravo to hoću da kažem . Ako ona to više nije, kao što tvrdi da nije, ona to mora da dokaže na sasvim konkretnim primerima, a toga ne može biti bez hapšenja, bez privođenja, bez krivičnih prijava, bez procesa...”

PARAVAN

Povodom pretnji autorki emisije Insajder, B 92 izdao je saopštenje u kojem upozorava da najnovije pretnje pokazuju da se kriminalci i nasilnici dalje osećaju sigurni, bezbedni od ruke pravde.

Da je njihova je dominantna ideološka pozadina u ksenofobičnom rasizmu, antievropejstvu, preziru prema demokratiji...Da su nasiljem reagovali u vreme proglašenja nezavisnosti Kosova , hapšenja Radovana Karadžića, zakazivanja i neodržavanja Parade ponosa, do ubistva Francuza Brisa Tatona u centru Beograda...

“Prema mom mišljenju, poslednji put se država povukla pred svim tim ekstremistima uoči zakazane , pa otkazane Parade ponosa,“ kaže Stanković.

Javnost u Srbiji čeka šta će preduzeti država. Hoće li ostati na verbalnoj osudi ili slede vesti o hapšenjima i suđenjima, o velikom moralnom spremanju Srbije.

Insajder:

“Ne samo što poslednjih godina ruše grad i prebijaju svakog ko im zasmeta, već im često pozivanje na patriotizam služi samo kao paravan za razna krivična dela. ...Za sva ova teška krivična dela nema pravosudnih presuda.”
XS
SM
MD
LG