Dostupni linkovi

Mediji kao učitelj evropskih integracija


Presude i napadi na novinare ogledalo su aktuelne vlasti, a posao novinara u otkrivanju novih afera i drugih loših pojava u društvu
Presude i napadi na novinare ogledalo su aktuelne vlasti, a posao novinara u otkrivanju novih afera i drugih loših pojava u društvu
Iako rade u atmosferi pritisaka i neslobode novinari u Crnoj Gori ne treba da prestanu da se bave evropskim integracijama, poručili su učesnici Okruglog stola, ambasada Njemačke i nedjeljnika "Monitor".

Presude i napadi na novinare ogledalo su aktuelne vlasti, a posao novinara u otkrivanju novih afera i drugih loših pojava u društvu, ocijenili su medijski poslenici.

"Građani Crne Gore moraju od novinara da dobiju jasnu sliku o tome šta znače evropske integracije i šta će im to donijeti", kaže dugogodišnji novinar "Frenkfurter Algemeine Zeitung"-a Karol Kaps. To je ključna uloga koju bi crnogorski mediji trebalo da imaju u tom procesu, tvrdi njemačka novinarka.

"Ono što je vidim kao glavni zadatak crnogorskih medija jeste da se evropski proces integracije potkrijepi životnim činjenicama i slikama koje se mogu uzeti od vaših čitalaca i obrazovanih čitalaca .Vaš posao je da vodite vaše čitaoca ka tom putu, jer je medij učitelj, mediji su ti koji informišu, vi ste tutor građanstvu, tako da vi morate da uzmete ovaj proces evropskih integracija kojim težite," kaže Kaps.

Brisel crnogorskim novinarima neće darovati slobodu. Za nju treba da se izbore svojom profesionalnošću i slobodom, kažu predstavnici crnogorskih medija. Smatraju da i u atmosferi kada se osjećaju progonjenim i na udaru vlasti treba da nastave da izvještavaju o evropskim integracijama.

"Evropski standardi su jedan od mehanizama zaštite i privatne svojine i slobode medija i mehanizama ograničenja vlasti, pogotovo ovakve kakva je sada u Crnoj Gori neograničene. Ako vi otvoreno naglašavate šta se dešava u raznim oblastima u finansijskom sektoru, u oblastima u medijskoj sferi gdje pojedini mediji ne smo što postaju državni, što ne bi smjeli, nego su privatni, čak stranački, čak njihove zidne novine, onda time otvarate sve teme istovremeno i idete u tom smjeru i meni je to jedini razuman način jer svaki korak bliže Evropskoj uniji znači slabljenje snage ove i ovakve vlasti," smatra direktor Televizije "Vijesti" Slavoljub Šćekić.

OTROV U BURETU NEĆE TEŠKO PASTI

Novinar Dragoljub Vuković kaže da je položaj novinara u Crnoj Gori umnogome drugačiji od položaja njihovih kolega u demokratskijim društvima:

"Na žalost, na novinarima i medijima je još uvijek da izvršavaju neki herojski zadatak, umjesto da rade normalno svoj posao. Mora se imati dodatna količina hrabrosti, dodatna količina provokativnosti i bezobrazluka da bi se u takvoj atmosferi čovjek bavio novinarstvom," kaže Vuković.

Za novinara "Monitor-a" Zorana Radulovića nema dileme da mediji u Crnoj Gori treba da izvještavaju o EU integracijama:

"Ustvari, mi tu nemamo veliki izbor. Mi možemo raditi to što radimo, pisati i pričati o slobodama, pisati o potrebi integracija, a ne geografskih nego sistemskih u Evropsku uniju. Alternativa tome je ili da mediji prestanu da postoje ili da postanu ovi mediji koji će pratiti određene pjevače i pjevačice i džet set."

"U društvima kao što je crnogorsko novinari su ti koji moraju da kritikuju i da, koliko je u njihiovoj moći, kontrolišu moć političara", kaže Vuković:

"Tri ključne stvari koje su važne u svakom društvu, a pogotovo u ovakvim društvima, je da mediji moraju obezbijediti prostor za raspravu i za kritičko mišljenje o pitanjima koja su relevantna za društvo. Moraju biti nezavisni od onih o kojima izvještavaju. Mora im se to obezbijediti jer ako ste vi zavisni od nekoga naravno da ne možete obezbijediti ovu prvu funkciju i ono što je treće važno je to da novinari moraju biti naglašena funkcija kontrolora moći jer se u ovakvim društvima koja nemaju uspostavljene institucionalne mehanizma kontrole onda se mediji moraju pojavljivati kao neko ko dodatno pokušava u ima javnosti, u ime građana da kontrolišu one koji imaju moć."


"Jednoga dana kada Crna Gora bude tako blizu Evropske unije i novinari će biti slobodniji od pritisaka vlasti. Kada Crna Gora bude dio evropske porodice naroda pritisci će biti podnošljiviji", kaže Šćekić i to ovako ilustruje:

"To bih prosto uporedio kao kada imate neki koncentrovani otrov u nekoj maloj čašici, kada ga razložite u buretu, onda možete malo i da popijete, neće vam teško pasti."
XS
SM
MD
LG