Dostupni linkovi

Izvrnuta percepcija medijskih sloboda


Foto: Vesna Anđić
Prema posljednjem izvještaju Reportera bez granica, međunarodne organizacije koja se bavi medijskim slobodama u svijetu, Crna Gora je rangirana na 77. mjestu što je pad u odnosu na prošlu godinu za 24 mjesta.

Po medijskim slobodama od zemalja bivše Jugoslavije ispred Crne Gore su Makedonija, Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo, dok je od Crne Gore lošije prošla samo Hrvatska što se pripisuje ubistvu vlasnika nedjeljnika "Nacional" Iva Pukanića.

Za predsjedavajućeg Novinarskog samoregulatornog tijala Mirsada Rastodera takav izvještaj je dovoljan razlog za zabrinutost:

"Izvještaj je samo još jedna potvrda da institucije ili uticajni pojedinci moraju mijenjati odnos prema novinarima, a medijska zajednica nastaviti jačanje profesionalizma na svim nivoima".


Iako se na sajtu Reportera bez granica sa sjedištem u Parizu navodi kako se izvještaj o medijskim slobodama još radi, kao primjer ugrožavanja novinara u Crnoj Gori navodi se i posljednji slučaj napada podgoričkog gradonačelnika Miomira Mugoše na urednika i fotoreportera lista "Vijesti".


Novinari ne smiju ćutati


Glavni urednik Televizije "Vijesti" Vladan Mićunović ističe kako ne vidi da će se nakon takvog izvještaja sa tako značajne adrese, stanje medijskih sloboda u Crnoj Gori popraviti:

"Ne vjerujem da će se nakon ovako drastičnog pada iko u vlasti sjekirati a kamoli pokušati nešto da promijeni. Suštinisko pitanje mi novinari treba da postavimo sami sebi. Mnoge kolege su svojim ćutanjem ili otvorenim stavljanjem na stranu predstavnika vlasti, čak i u situacijama koje su očigledno zasluživale kritiku, značajno pomogle da slika o medijskim slobodama u Crnoj Gori bude ovako sumorna."


Za dugogodišnjeg novinara Duška Vukovića problem je u tome što crnogorske vlasti pod medijskim slobodama podrazumijevaju relativno lako osnivanje novih glasila:

"Ako se negdje ide malo ispod površine onoga što je slika stvarnosti, onda stvari postaju problematične i onda se to doživljava kao atak na vlast, na državu i tako dalje."


Sloboda medija i percepcija vlasti


Za razliku od stavova Reportera bez granica, unutrašnji doživljaj u Crnoj Gori, posebno kada je riječ o predstavnicima vlasti, jeste da po broju glasila i medijskim slobodama ne zaostajemo za zemljama u regionu.

Taj paradoks Duško Vuković upravo objašnjava izvrnutom percepcijom državnih predstavnika o tome šta su novinarske slobode i to ilustruje jučerašnjim nastupom direktore policije Veselija Veljovića koji je na Skupštinskom odboru za bezbjednost govorio o slučaju Mugoša - "Vijesti":

"Koji je kao važnu činjenicu istakao to da je novinar koji je bio fizički napadnut snimao ono što su govorili policajci i to okvalifikovao kao krivično djelo, a sve je ostalo podveo pod neku kvalifikaciju uobičajenog incidenta između građana. To govori o percepciji vlasti, odnosno njenih predstavnika o tome šta znači sloboda medija, odnosno nerazumijevanje potpuno onoga što jeste sloboda izražavanje i sloboda medija u jednoj demokratskoj državi."


Osnov svake slobode, naglašava Mirsad Rastoder, mora biti poštovanje pravila i principa:

"Crnogorska pizma i evropejstvo ne mogu zajedno i toga prvo treba da postanu svjesni oni koji imaju realni uticaj ili moć u svakom drugom pogledu. Mislim da nam predstoji puno truda da na neki način promijenimo stanje koje je realno, a koje ne odgovara ukupnom razvoju Crne Gore."


Komentar na posljednji izvještaj Reportera bez granica od predstavnika nadležnog ministarstva nijesmo uspjeli da dobijemo.
XS
SM
MD
LG