Dostupni linkovi

Zašto Hrvatska televizija dopušta govor mržnje?


Za sada nema novih podataka u postupanju policije i Državnog odvjetništva povodom prijetnji novinarima. Međutim, jedno od mjesta otkuda govor mržnje, netrepeljivost, pa onda i prijetnje kreću pojedine su emisije na javnom servisu Hrvatske radio-televizije (HRT). Istražili smo – kako se na izvoru može riješiti taj problem, jer se organi represije bave samo posljedicama istupa političara i nazovi-novinara.

U širenju govora mržnje – a otuda do prijetnji novinarima samo je korak – prednjače političari i nazovi-novinari. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković kaže kako je jedan broj novinara koji se svojim ponašanjem u stvari diskvalificiraju da budu novinari osnovao paralelnu novinarsku udrugu "Hrvatski novinari i publicisti" (HNIP), a da je većina osnivača te udruge u kratkom mandatu Tomislava Karamarka zauzela čelna mjesta na Hrvatskoj radio-televiziji.

"Glavni generatori onoga što se događa prema stvarnim novinarima su ti navodni novinari iz HNIP-a i njima slični i političari – bilo činjenjem, bilo nečinjenjem. Dakle, nečinjenjem zbog toga što ne rade ono što bi morali kako bi osigurali normalan javni prostor u kojem se normalno komunicira, pa i prema novinarima, i omogućili novinarima normalan rad, a onda i onaj dio političara koji to radi ne samo nečinjenjem nego i činjenjem – koji zapravo huškaju na prave novinare", kaže Leković.

Saša Leković: Glavni generatori u upravo ti navodni novinari iz HNIP-a i političari
Saša Leković: Glavni generatori u upravo ti navodni novinari iz HNIP-a i političari


Inače, on nema nikakvih povratnih informacija o istrazi povodom piljenja vijaka na njegovom vozilu što je moglo dovesti do nesreće sa smrtnim posljedicama, niti povodom prijetnji koje je prijavio policiji.

U Državnom odvjetništvu kazali su nam da nemaju zbrine podatke o postupcima oko prijetnji novinarima, nego da po imenima prijavitelja tražimo u konkretnim nižim državnim odvjetništvima. Međutim, kako policija nije izišla s imenima prijavitelja u slučajevima koje su riješili, ruke su nam bile vezane.

Među najistaknutijim promotorima govora mržnje i hajki na ljude je nekoliko novinara i urednika na Hrvatskoj radio-televiziji koji su pozicije i emisije dobili u Karamarkovo vrijeme, među kojima je možda najagresivniji Tihomir Dujmović.

Oni kako su došli sa politikom, tako će s njom i otići, vjerojatno kada premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković krene o obračun sa grupom zastupnika koji su se prošlog tjedna javno usprotivili stranačkoj poziciji, a kojima su ti novinari i urednici na javnom servisu saveznici.

Od desnih bundžija medijski je najpoznatiji Zlatko Hasanbegović, a tu je i Bruna Esih, Anton Kliman, Stevo Culej i neki drugi. Profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Berto Šalaj ne vjeruje da će ih Plenković odmah ušutkati, već da će pobunjeni zastupnici provocirati i čekati da budu izbačeni iz stranke.

"U tom smislu oni će imati pomoć dijela medija i dijela tog desnog civilnog društva, tako da mislim da na žalost nećemo moći očekivati smirivanje te medijske hajke, jer će tim pojedinim novinarima i medijima sada cilj postati ne više Zoran Milanović i SDP, lijevoliberalne udruge i mediji, nego će im cilj postati i gospodin Plenković i dio njegove politike", kaže Šalaj.

Berto Šalaj: Nećemo moći očekivati smirivanje te medijske hajke
Berto Šalaj: Nećemo moći očekivati smirivanje te medijske hajke


A kada padnu politički zaštitnici, past će i njihovi medijski zagovornici, najavljuje Šalaj: "A onda u nekom obračunu, kada će se Plenković rješavati tih desničara, onda će vjerojatno i u medijima doći do svojevrsnog – da tako kažem pročišćavanja".

Za nagrađivanog novinara portala index.hr Ilka Ćimića govor mržnje, falsificiranje povijesti i proglašavanje nekih ljudi neprijateljima Hrvatske i hajka na njih idu ruku pod ruku.

Kada je HDZ u Karamarkovo vrijeme kadrovirao Hrvatsku radio-televiziju, nije pazio na zakonske formalnosti, pa će neke perjanice netolerancije i govora mržnje poput spomenutog Dujmovića otići i ranije nego što su se nadali.

"Nadzorni odbor HRT-a pokrenuo je i istragu vezano uz njegov angažman. Naime, Tihomir Dujmović angažiran je kao vanjski suradnik u Zabavnom programu HRT-a, iako je jasno da vodi jednu političku emisiju", kaže Ćimić.

Međutim, takvih ima još, i Ćimić kaže kako problem neće biti riješen ako oni odu kao rezultat Plenkovićeve političke akcije, već kada ih društvo prepozna kao širitelje mržnje, ne samo njih, nego i njihove saveznike u Saboru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG