Dostupni linkovi

Goran Dodig: "Za nasilje nad novinarima krivi novinari sami"


Sjednica Odbora za medije Hrvatskog sabora u Zagrebu
Sjednica Odbora za medije Hrvatskog sabora u Zagrebu

Dugo očekivana sjednica saborskog Odbora za medije o prijetnjama novinarima rezultirala je oštrom osudom tih prijetnji, ali i izjavom zastupnika iz male stranke na listi HDZ-a kako novinari potiču agresiju, a onda su i sami njene žrtve. Što se policije tiče, ona je u 70 posto slučajeva prijetnji pronašla počinitelje i prijave uputila Državnom odvjetništvu.

Na sjednici Odbora za medije samo sa jednom točkom dnevnog reda – prijetnje novinarima i nasilje nad njima, policija je odbila optužbe o svojoj neefikasnosti, a na prozivanja da namjerno idu sa blažim kvalifikacijama kod kaznenih djela prema novinarima, odgovaraju da nisu oni jedini odgovorni za te kvalifikacije.

„U posljednjih pet godina bilo je ukupno 78 raznih slučajeva ugrožavanja sigurnosti novinara, od toga 46 slučajeva kaznenog djela prijetnje. Od ukupnog broja, 10 slučajeva su prekršaji, a dva su slučaja teških tjelesnih ozljeda u pokušaju“, kazao je na odboru glavni ravnatelj Policije Zvonimir Vnučec.

„Od 50 utvrđenih kaznenih djela 35 je poznatih počinitelja, a 15 je do sada ostalo na žalost neriješeno. Dakle, otkrivenost kaznenih djela prijetnji prema novinarima je oko 70 posto, što je u visokom postotku otkrivenosti svih kaznenih djela. Kvalifikacija odnosi li se nešto na prijetnju, ili na neko drugo kazneno djelo nije čisto policijska odluka, nego je to skoro uvijek u konzultaciji sa Državnim odvjetništvom.“

Kada se radi o oblicima prijetnji, to izgleda ovako: upućeno je pet fizičkih prijetnji, šest verbalno-fizičkih, 27 verbalnih prijetnji, 20 pisanih prijetnji i pet onih prijetnji koje se opisuje kao „uhođenje, uznemiravanje i vrijeđanje“. Te su prijetnje upućene telefonom, pismima, grafittima te – izravno i neizravno – preko društvenih mreža.

Sljedeći korak biti će vidjeti što je s tim policijskim prijavama napravilo Državno odvjetništvo.

Pokušaj atentata: Saša Leković
Pokušaj atentata: Saša Leković


Dok slučaj nije zaključen, on ne može govoriti o pokušaju atentata na predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Sašu Lekovića, što je bio i jedan od povoda za sazivanje ove sjednice, a i tada će prava adresa biti Državno odvjetništvo.

Zastupnik narodnjaka Goran Beus Richemberg kazao je kako je svaka prijetnja novinarima u stvari poruka – zašutite!

„Tko god u sukobu sa novinama i medijima posegne za silom, uvodi kaos i diktaturu, uvodi nešto što je ugroza sigurnosti čitave zajednice.“

Zastupnik socijeldemokrata Bojan Glavašević izvijestio je odbor kako je urednik neprofitnog portala forum.tm Goran Borković i jutros (petak) dobio prijeteće pismo.

Uz sve nastojanje predsjednika Odbora HDZ-ovca Jasena Mesića da sjednica prođe u tolerantnoj i radnoj atmosferi, HDZ-ov zastupnik Stevo Culej je rječnik istupa predsjednika HND-a Lekovića usporedio sa promiloševićevskim pisanjem s početka devedesetih, a zastupnik male stranke sa liste HDZ-a Goran Dodig je kazao kako su za prijetnje krivi – novinari sami!

„Zaključit ću: novinari potiču agresiju, i onda su i oni sami žrtva agresije.“

Takve je izjave tajnik HND-a Vladimir Lulić odmah nazvao – skandaloznim.

„Reći da su novinari krivi za to što im se prijeti i napada ih se, potpuno je identično kao da kažete da je žena silovana, jer je nosila kratku suknju.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG