Dostupni linkovi

Novinari iz regije: Vlasti nas ne štite


Novinari i medijskih aktivista iz regiona za “Zašto?” komentarišu izvještaj Human Rights Watchna u kojem se kaže da su novinari širom Zapadnog Balkana suočeni s radom u okruženju koja ih ometa u kritičkom izvještavanja. (Cijeli izvještaj možete naći ovdje)

Više od godinu dana nakon izveštaja o preprekama za slobodu medija u zemljama regije, njihove vlade i evropske institucije nisu poduzele konkretne mjere kako bi se riješilo ovo pitanje a pojavili su se i novi slučajevi, bez obzira što je sloboda izražavanja i medija jedan od kriterija za članstvo u EU, kaže Human Rights Watch.

Srbija

Jelka Jovanović, urednica u „Novom magazinu“:

  • Atmosfera u kojoj je sve teže raditi kreira se sa vrha vlasti. O tome najbolje svedoči odnos premijera prema novinarima, što se vidi na pres konferencijama kada se ne slaže sa pitanjima, kada politički manipuliše i dezavuiše novinare iz onih medija koji nisu, kako on to veruje, blagonakloni.

  • Moram da priznam da ću kolegama u medijskoj koaliciji, a pre svega u Nezavisnom udruženju novinara (NUNS) predložiti da, što se nebezbedne atmosfere tiče, da se beleže i incidenti koji se dešavaju na konferencijama za novinare zato što je to najočitiji vid pritiska i neka vrsta zabrane novinarima kada se polemiše sa njihovim pitanjiam ili im se prosto ne odgovara na pitanja nego se govori nešto drugo.

  • To je takođe dezavuisanje profesije i nimalo suptilan pritisak na medije. Kao što se videlo i iz više nastupa premijera i uopšte većine funkcionera vladajuće stranke i dela vladajuće koalicije, svaku kritiku vlasti oni smatraju neblagonaklonošću, a često proglašavaju za mržnju i progon premijera. Još jedna stvar je bitna, činjenica je da je količina novca koja po ranim osnovama treba da dotekne medijima frapantno manja u odnosu na neka ranija vremena. Tako da se i kroz ekonomsku zavisnost vlast zapravo na nipodaštavajući način odnosi prema novinarima.

BiH

Dejan Lučka, Centar za ljudska prava Banjaluka, naglašava da sve više novinara dobija prijetnje, zbog čega je ugrožena – kao nikada, sloboda govora u BiH.

  • Imamo dva slučaja koja su suprotna ali ipak slična. Novinarka jednog sarajevskog portala, Lejla Čolak je u avgustu morala napustiti svoju zemlju zbog toga što je izrazila mišljenje o određenoj temi, što je kritikovala situaciju u BiH. Taj njen stav možda nije bi najsretnije iskazan ali ona ima pravo da iznese vlastito mišljenje. Prije nekoliko dana (Slobodan) Vasković je morao napustiti BiH isto tako zbog iznošenja svog kritičkog mišljenja.

  • Država koja bi trebala da zaštiti pravo na slobodu govora, izražavanja, pisanja i mišljenja to ne radi. Oni koji su na visokim pozicijama mogu reći svašta pa i u odnosu prema predstavnicima medija. Svi ostali ne smiju reći ono što hoće i na način na koji to žele, jer ih niko ne štiti. Ako kriitkujete vlast i tada možete očekivati neke negativne poteze ili napade.“

Crna Gora

Nikola Marković, urednik dnevnog lista Dan i predsjednik Komisije za istraživanje napada na novinare u Crnoj Gori:

I ovaj Izvještaj, kao i prošli, potvrđuje ono što, kao predsjednik Komisije za istraživanje napada na novinare, ponavljam već nekoliko godina – da u Crnoj Gori ne postoji iskrena politička volja da se riješe prethodni i tako spriječe budući napadi na novinare, a bojim se da možemo govoriti i o nedostatku profesionalnih kapaciteta Policije i Tužilaštva.

Kosovo

Škeljćim Hisenaj, predsednik Udruzenja novinara Kosova:

  • Stanje sa novinarima na Kosovu je ove godine je bilo dosta problematično. Dve bombe su bačene na javni servis, na objekat Radio-televizije Kosova, kao i na kuću generalnog direktora javnog servisa. Ali, bilo je i drugih napada kojima je bezbednost novinara u našoj zemlji dovedene au opsanost.

  • Novinari na Kosovu se suočavaju sa različitim problemima, od poštovanja Zakona o radu do važnih pitanja kao što je njihova bezbednost tokom rada. Veoma smo zabrinuti zbog toga što odgovorne pravosudne vlasti ne rade dovoljno na rasvetljavanju ovakvih slučajeva koji se tiču napada na novinare.

XS
SM
MD
LG