Dostupni linkovi

Trump i Putin razgovaraće telefonom, May upozorava na oprez


Donald Trump i Vladimir Putin
Donald Trump i Vladimir Putin

Britanska premijerka Theresa May doputovala je u Sjedinjene Američke Države gdje će se danas susresti sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, što će biti prva posjeta stranog zvaničnika novom predsjedniku od kada je ušao u Bijelu kuću.

Istovremeno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za subotu najavio telefonski razgovor Vladimira Putina sa Trumpom. May uoči susreta za Trumpom ne odbacuje mogućnost saradnje sa Putinom, ali upozorava novog američkog lidera da "bude oprezan".

Prvi razgovor Donalda Trumpa i Vladimira Putin nakon što je novi američki predsjednik ušao u Bijelu kuću će biti, prema riječima Peskova, protokolaranog karaktera.

"Ovaj razgovor, prvenstveno će biti čestitka predsjedniku Trumpu za zvaničan početak predsjedničkog mandata.Takođe, prema uobičajenoj proceduri, razmjene se mišljenja o glavnim parametrima prema kojima se trenutno razvijaju bilateralni odnosi. Ovo će biti prvi telefonski kontakt nakon što je započeo mandat predsjednika Trumpa, tako da je jasno da je teško očekivati da se u tom telefonskom kontaktu pokriju sve ključne tačke koje spektra naših odnosa", rekao je Peskov.

Agencije su istovremno objavile da bi Trump u subotu telefonski trebalo da razgovara i sa kancelarkom Angelom Merkel, ali je portparolka njemačke šefice Vlade, Ulrike Demmer, kako javlja Reuters, to odbila da potvrdi ili dematuje uz obrazloženje da se takvi razgovoru potvrđuju tek nakon što se obave.

Prethodno je jedan izvor rekao britanskoj agenciji da će Merkel najvjerovatnije sa Trumpom u subotu telefonom razgovarati o Rusiji.

Trump izvjesno, kao prvog stranog zvaničnika danas prima britansku premijerku Theresu May, koja je prilikom susreta sa Trumpovim republikancima u Filadelfiji o najavljenom otopljavanju odnosa sa Putinom savjetovala sljedeće:

"Kada je riječ o Rusiji, često je mudro slijediti primjer predsjednika (Ronalda) Reagana koji je tokom pregovora sa njegovim kolegom sa suprotne strane, Mihailom Gorbačovim koristio pravilo 'vjeruj, ali provjeravaj'. Sa predsjednikom Putinom moj savjet je takođe 'sarađuj, ali budi obazriv'."

Theresa May: Obazrivo sa Putinom
Theresa May: Obazrivo sa Putinom


Britanska premijerka je naglasila važnost "specijanih odnosa" između SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, ali je poručila da obje zemlje trebaju izbjegavati intervenističke politike.

"Dani britanskih i američkih intervencija u suverenim državama, kao pokušaj da obnovimo svijet kakav mi želimo, su završeni. Ali ne možemo sebi dozvoliti da stojimo dokono sa strane kada je prijetnja realna i kada je u našem sopstvenom interesu da intervenišemo", precizirala je May.

Oštro je, pak, kritikovala Rusiju zbog aneksije Krima od Ukrajine 2014.

"Nema ništa nepovratanog u konfliktu između Rusije i Zapada, i ničeg neizbježnog oko povratka na dane hladnog rata. Ali sa Rusijom moramo sarađivati sa snažne pozicije, i treba da gradimo odnose, sisteme i procese koji će prije voditi kooperaciji nego konfliktima, posebeno nakon nelegalne agresije Krima, da bi ruskim susjedima dalo nadu da njihova bezbjednost nije dovedena u pitanje", navodi Theresa May.

Bijela kuća je objavila da će prva posjeta stranog zavničnika Vašingtonu biti praćena pres-konferencijom May i Trumpa, potom radnim ručkom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG