Dostupni linkovi

Trump: Rusija nam može pomoći, dosadašnja administracija stvorila ISIS


Tramp: Rusija hakirala, ali i drugi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Trump danas je, na prvoj konferenciji za novinare od kako je izabran u novembru prošle godine, priznao kako je Rusija hakirala Sjedinjene Države tokom predizborne kampanje, ali rekao kako su to radili i drugi. Poteze američkih službi sigurnosti uporedio je sa nacističkim i ponovio da će graditi zid na granici sa Meksikom.

Trump je na konferenciji za novinare nazvao sramotnim curenje dokumenata u okviru afere o predizbornom hakiranju, za koje su službe bezbjednosti optužile Rusiju.

"Što se tiče hakiranja, mislim da je Rusija, ali mislim da su nas hakirale i druge zemlje i drugi ljudi", naveo je Trump.

Ustvrdio je kako su u Demokratskoj stranci krivi što su to dozvolili.

"Nacionalni demokratski komitet je bio potpuno otvoren za hakiranje. Uradili su jako loš posao. Mogli su imati antihakersku odbranu, kao što smo imali mi", rekao je Trump.

Novoizabrani američki predsjednik naveo je kako Rusija može pomoći u borbi protiv Islamske države (ISIS), za čije je kreiranje optužio odlazeću administraciju Baracka Obame.

"Ako Putin voli Trumpa, smatram to prednošću, a ne manom. Jer, imali smo loše odnose sa Rusijom. Rusija nam može pomoći u borbi protiv Islamske države. Što je broj jedan trik pitanje. Jer, ako pogledate bolje, ova administracija je kreirala ISIS, napuštajući teren u pogrešno vrijeme. Nastala je praznina, ISIS je formiran. Ako Putin voli Donalda Trumpa, to je prednost ne mana. Ne znam hoću li imati dogovor sa Vladimirom Putinom. Nadam se da hoću, ali su dobre šanse da neću. I ako ne budem, da li vjerujte zaista da bi Hilari bila čvršća sa Putinom od mene? Da li neko zaista vjeruje u to?", rekao je Trump.

Trump je naveo da će u roku od 90 dana biti objavljen izvještaj o odbrani od hakiranja i plan kako zaustaviti "taj fenomen".

"Imamo neke od najvećih kompjuterskim umova na svijetu. Njih šest, koji su najveći na svijetu, koji nikada nisu bili u istoj sobi, će raditi zajedno i napraviti odbranu", rekao je Trump.

Na novinarsko pitanje može li kategorično negirati da su on i njegovi saradnici tokom predizborne kampanje u SAD imali kontakata sa Rusima, Trump je rekao:

"Rusija će imati veliko poštovanje prema našoj zemlji dok je budem vodio, poštovaće nas više, vidjećete. Ali nije problem samo Rusija, a vi o tome ne pišete. Šta se dogodilo? Kina je hakovala 22 miliona naloga. Nemamo odbranu. Vode nas ljudi koji ne znaju šta rade. Rusija će nas mnogo više poštovati dok je ja budem vodio. Nadam se da ćemo se slagati, ali moguće je i da do toga ne dođe", rekao je Trump.

Kao u nacističkoj Njemačkoj

Trump je opovrgao i izvještaje nekih američkih medija iz proteklih dana da je Rusija sakupila potencijalno kompromitujući materijal o njemu, a što je i Moskva demantovala. On je optužio američke obavještajne agencije za objavljivanje “pogrešnih i lažnih” informacija i uporedio njihove poteze sa onim iz vremena nacističke Njemačke.

"Pa, znate, predsjednik Putin je danas dao izjavu da su te lažne vijesti zaista lažne vijesti. Oni su rekli da se to nikada nije desilo. Sada, neko će kazati: 'Naravno da će to on reći'. Poštujem činjenicu da je on to rekao. I ja ću biti iskren. Mislim da ako on zaista ima nešto, oni bi to objavili", rekao je Trump.

On je kazao kako je "sramota" što je to objavljeno.

"Mislim da je to sramota. Sramota. Da su obavještajne agencije dozvolile bilo kakve informacije za koje se ispostavilo da će biti tako lažne i biti objavljene u javnosti. Mislim da je to sramota. A ja kažem da ... da je to nešto što bi učinila nacistička Njemačka. Mislim da je to sramota. Da ta informacija koja je pogrešna i lažna i koja se nikada dogodila bude objavljena", rekao je novoizabrani američki predsjednik.

Zid prema Meksiku će ipak biti izgrađen

On je potvrdio ono što je obećavao u predizbornoj kampanji - da će provesti plan o izgradnji zida na granici sa Meksikom nakon što preuzme predsjedničku dužnost.

"Mogao bih da čekam godinu i po dana dok ne završimo pregovore sa Meksikom, koje ćemo početi odmah nakon što preuzmemo dužnost, ali ne želim da čekam", poručio je Trump.

SAD će, kazao je, početi graditi zid, a Meksiko će "u nekom obliku, a ima mnogo različitih oblika, nadoknaditi troškove izgradnje zida".

"To će se dogoditi. Bilo kroz porez, bilo kroz isplatu", poručio je.

Trump je naveo kako će nova administracija raditi na oporavku industrije lijekova, te da će se smanjiti troškovi za avione F-35 koji su iznosili milijarde preko budžeta.

"Rekao sam da ću biti najveći proizvođač radnih mjesta kojeg je Bog ikad napravio i mislim to", kazao je Trump.

Novoizabrani američki predsjednik je najavio nominaciju Davida Shulkina za sekretara za pitanja veterana, te ponovio stav iz predizborne kampanje da će veterani biti jedan od prioriteta nove administracije.

Trump je rekao da je se dugo nije obraćao medijima zbog toga što su mnogi od njih plasirali lažne informacije o njemu, a novinaru CNN-a nije dozvolio da postavi pitanje, uz opasku: "Neću ti dozvoliti da pitaš. Vi pravite lažne vijesti."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG