Dostupni linkovi

Ples hiljada maturanata u gradovima Srbije


Učenici završnih razreda novosadskih srednjih škola okupili su se 20. maja u centru Novog Sada i izveli ples tačno u podne uz zvuke operete "Slepi miš" Johana Štrausa, u okviru manifestacije "Ples sa Evropom - Maturska parada".

Hiljade maturanata širom Srbije, ali i Evrope, plesalo je 20. maja tačno u podne uz zvuke operete "Slepi miš" Johana Štrausa, u okviru manifestacije "Ples sa Evropom - Maturska parada".

Ova manifestacija podrazumeva igranje četiri plesa za šest minuta.

Isti ples organizovan je i u brojnim evropskim državama poput Češke, Mađarske, Slovenije, Austrije i drugih.

Na trgovima širom Evrope u plesu je učestvovalo ukupno oko 30.000 maturanata.

Svi maturanti plesali su istu koreografiju u isto vreme - tačno u podne. Ujedno, ovo je i pokušaj da se obori Ginisov rekord kao najveći simultani ples u svetu.

U Srbiji su maturanti plesali na gradskim trgovima Novog Sada u Vojvodini, Niša na jugu Srbije, Zrenjanina u Vojvodini, Jagodine u centralnoj Srbiji, Vrnjačke Banje u centralnoj Srbiji.

U Novom Sadu ples je tradicionalno organizovan u centru grada, na Trgu slobode, ispred Gradske kuće, gde su se okupili učenici završnih razreda novosadskih srednjih škola.

Manifestaciju u Novom Sadu je otvorila članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić.

"Novi Sad je uvek bio, a 2019. godine je i zvanično prepoznat kao prestonica mladih. Nastojimo da im (maturantima) obezbedimo što bolje uslove za učenje i ostvarivanje njihovih potencijala, i želimo da ih maksimalno uključimo u procese odlučivanja kada je reč o rešavanju važnih pitanja za njih", rekla je Vučinić.

Novi Sad je proglašen Evropskom prestonicom mladih za 2019. godinu. Inicijativa Evropska prestonica mladih 2019. je proglašena inicijativom od nacionalnog interesa kojom se dopunjuje proces pristupanja Republike Srbije EU.

Maturantski ples u Srbiji je počeo da se održava 2005. godine, a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo u centralnoj Srbiji.

Posle Kraljeva 2006. godine priključio se i Niš, od 2007. godine i mnogi drugi gradovi - Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo i drugi.

XS
SM
MD
LG