Dostupni linkovi

Muralima povezati region


Neki od učesnika projekta OPENS
Neki od učesnika projekta OPENS

Glavni grad mladih Evrope sljedeće godine će biti Novi Sad. Zbog toga i grad i mladi imaju priliku za kulturni, društveni i ekonomski razvoj. Da u tome ne budu zakinuti mladi regiona, projekat OPENS darovaće murale nekolikim gradovima regiona, među kojima su i tri bosanskohercegovačka.

Priliku da se podstakne aktivno učešće mladih u društvu imaće grad u susjednoj Srbiji - Novi Sad, koji će iduće godine nositi laskavu titulu Omladinske prijestolnice Evrope.

Projekat OPENS, što zapravo znači Omladinska Prestonica Evrope Novi Sad - savez je udruženja, koji pomaže da se provede program zbog kojeg je ovaj vojvođanski grad i dobio titulu omladinskog glavnog grada.

Kroz OPENS će biti promovisana različitost, kreiraće se inovativne politike i posvetiće se evropskim vrijednostima.

"Cilj dobijanja te titule jeste uspostavljanje sistema procesa za mlade u jednoj lokalnoj zajednici, gde su mladi uključeni u procese donošenja odluka, gde su mladi ti koji kreiraju programe i aktivnosti koje oni žele, i ne samo da ih kreiraju već i da ih implementiraju, i pored toga, da se stvore uslovi po pitanju infrastrukture za mlade ljude u jednom gradu, da se dobiju slobodni prostori za mlade, koje će oni za iste te programe i aktivnosti da koriste. Isto tako, da se nekako uvede praksa finansiranja omladinskih projekata i programa za mlade na nivou jedne lokalne zajednice", kaže koordinatorka za međunarodnu saradnju OPENS-a, Valentina Antić.

Novi Sad prestonica omladinskog turizma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Grad Novi Sad je prvi grad koji nije iz Evropske unije i jedanaesti grad koji nosi titulu glavnog grada mladih Evrope.

Više od 90 programa za mlade iz Srbije i regiona pripremljeno je za sljedeću godinu.

"Pre nego smo se kandidovali za ovu prestižnu titulu, mi smo morali da predočimo različite programe, da se sa njima prijavimo za dobijanje ove titule. Jedan od tih projekata jeste i ovaj, OPENS na putu, gde nam je ideja da kroz umetnost i muziku – nekako smatramo da je to jezik koji mladi u regionu najbolje razumeju - i poklanjanjem i iscrtavanjem murala gradovima u regionu mlade pozovemo na toleranciju, na mir, na prijateljstvo", dodaje Antić.

Murali su poklon gradovima regiona.

"Sa ovim projektom krenuli smo sa Zagrebom. Mural poklonjen Zagrebu je na Studentskom kulturnom centru. Projekat smo realizovali uz pomoć organizacije festivala Grafiti na gradele. Dalje smo se preselili na Bol, na Brač, i u okviru festivala Grafiti na gradele iscrtali još jedan mural. U okviru tog murala nacrtani su i simboli Omladinske prestonice Evrope, koji predstavljaju vrednosti koje mi kao Omladinska prestonica zagovaramo. Sledeća stanica jeste Sarajevo. Predviđeno je da do kraja 2019. godine gradovima u regionu, kao što su Tuzla, Banjaluka, Podgorica, Kumanovo, Bitola, Tirana, poklonimo po jedan mural i da završnu aktivnost ovog projekta imamo u Novom Sadu, krajem sledeće godine, gde ćemo pozvati sve te mlade iz regiona koji su učestvovali u izradi ovih murala na jedno druženje, na iscrtavanje murala u Novom Sadu", riječi su Valentine Antić.

Tri bosanskohercegovačka grada na poklon će dobiti mural. To su: Sarajevo, Tuzla i Banjaluka. Udruženje Obojena klapa sarađivaće sa OPENS-om na izradi murala u Sarajevu.

Ovih dana mural će biti oslikan u sarajevskoj opštini Stari grad.

"Za izradu, odnosno za oslikavanje murala je zadužen moj kolega, umjetnik, porijeklom iz Kruševca, koji je poznat pod pseudonimom Piros. On će uraditi murale u svakom od navedenih gradova. Mi pomažemo servisno, u organizaciji i produkciji. Projekat ima veze sa evropskim vrijednostima, ali više sa vrijednostima mladih ljudi, sa vrijednostima na ispravnim i moralnim načelima, ja bih rekao. Dakle, glavni cilj je promovisanje mira, prijateljstva, zajedništva, prvenstveno među mladima i među nekim starijim generacijama, za koje se nadamo da će se malo ugledati na nas", kaže Benjamin Čengić iz Obojene klape.

"Mural bi trebao da sadrži jednu planetu, avion koji je opkružuje, otvorena vrata i još neke slične motive. Želimo da otvorimo vrata ovih gradova jedni drugima", ističe Čengić.

Jedan od murala projekta OPENS
Jedan od murala projekta OPENS

Ulični umjetnici okupljeni u udruženju Obojena klapa, nezavisno o ovom projektu, Sarajevu su već poklonili mural. Nazvan je Park prirode, a oslikan je u sarajevskom naselju Ciglane.

"To je bio naš privatni projekat kojim smo samo htjeli da malo uljepšamo jedan dio grada. Ciglane, i samo ime govori, to je jedno naselje koje nekako najviše odiše betonom i stvarima koje je nekako čovjek napravio. Naš glavni cilj je bio da pokušamo da prenesemo osjećaj same prirode i šetnje kroz neki park ili šumu. Mi smo to uradili na neki 'stripičan' način, ali nadam se da smo uspjeli, ako ništa, uljepšati dan nekom od prolaznika koji je sasvim slučajno pogledao u to naše 'drvo' ", pojašnjava Benjamin Čengić.

Kakvo zadovoljstvo uličnim umjetnicima predstavlja izrada murala.

"Mi volimo da crtamo, stvaramo umjetnost, kreiramo nešto novo. Volimo to da pokazujemo i poklanjamo ljudima. Za mene je ulica i grad nekako najbolji medij za stvaranje umjetnosti, jer ulicom svi hodamo. Mogućnost da moj rad neko drugi vidi i da moj rad utiče na nekoga drugog je puno veća nego, na primjer, kada bih svoj rad postavio u galeriju. Tako mi najčešće biramo ulicu kao naše platno, kao neki medij na kojem se izražavamo", objašnjava Benjamin Čengić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG