Dostupni linkovi

"Maturantska parada" u Sarajevu oborila Guinnessov rekord


"Maturantska parada" u Sarajevu oborila Guinnessov rekord
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

"Maturantska parada" u Sarajevu, 18.5.2012. RSE Video / Zvjezdan Živković

Simultanim plesom više od 34.000 ljudi iz 70 gradova Evrope, u petak je oboren Guinnessov rekord za najmasovnije otplesanu kvadrilu uz muziku Johana Štrausa mlađeg. Među njima učestvovali su i mladi iz Sarajeva, Zenice, Bihaća, Cazina, Travnika i Mostara.

„Maturantskom paradom“ koja se u Bosni i Hercegovini održava šestu godinu, oko 1.500 bosanskohercegovačkih maturanata je treći put uspjelo u zajedničkom obaranju Guinnessovog rekorda.

Dvomjesečne pripreme su urodile plodom.

„Imali smo svake nedjelje časove od po 45 minuta, a nekad i duže. Takođe, bilo je i dodatnih časova za one koji odmah nisu shvatili ovaj ples“, kaže Boris.

„Ples je bio izvanredan. Bilo je prelijepo i kamo sreće da je ovakvih dešavanja malo više u Sarajevu“, iskreno će Alma.

„Biti maturant je divan osjećaj. Nakon mature planiram upisati Farmaceutski fakultet u Sarajevu. Akobogda!“, navodi Aida.

Uz muziku i ples, mladi su imali nezaboravan provod.

„To je jedan festival za omladinu, za maturante, gdje nije uključen samo ovaj ples. Tu su i partiji, koncerti... Sve u svemu, to je velika zabava za maturante“, kaže u ime organizatora Vedran Marčeta, direktor plesnog kluba Romantik.

Namjera manifestacije „Maturantska parada“ je udruživanje mladih radi obaranja Guinnessovog rekorda u sinhronizovanom plesu, ali i spajanje maturanata iz različitih sredina radi druženja i prenošenja iskustava.
XS
SM
MD
LG