Dostupni linkovi

Šta je Mastodon i zašto bi mogao postati alternativa Twitteru?


Skok broja korisnika Mastodona u prvim danima novembra 2022. je zapanjujući.
Skok broja korisnika Mastodona u prvim danima novembra 2022. je zapanjujući.

Uz Twitter "u neredu" otkako je najbogatija osoba na svijetu krajem oktobra preuzela kontrolu nad njim, Mastodon, decentralizirana, otvorena alternativa iz Njemačke opsjednute privatnošću, doživjela je porast novih korisnika.

Zašto?

"Ptica je slobodna", tvitao je Teslin mogul Elon Musk kada je dovršio svoju akviziciju Twittera vrijednu 44 milijarde dolara.

Ali mnogi zagovornici slobode govora s užasom su reagirali na mogućnost da svjetski "gradski trg" kontrolira jedna osoba i počeli su tražiti druge opcije, piše Reuters.

Uglavnom, Mastodon - nazvan po izumrloj pasmini mamuta - izgleda kao Twitter, s hashtagovima, političkim prepucavanjem i tehnološkim šalama koje se bore za prostor sa slikama mačaka.

Ali dok Twitter i Facebook kontrolira jedno tijelo - kompanija - Mastodon je instaliran na hiljadama poslužitelja, kojima uglavnom upravljaju administratori dobrovoljci koji svoje sisteme udružuju u federaciju.

Ljudi razmjenjuju postove i veze s drugima na vlastitom poslužitelju - ili "instanci" Mastodona - i također, gotovo jednako lako, s korisnicima na drugim poslužiteljima diljem rastuće mreže.

Plod šestogodišnjeg rada Eugena Rochka, mladog njemačkog programera, Mastodon je rođen iz njegove želje da stvori javnu sferu koja je bila izvan kontrole jednog entiteta. Taj se rad počinje isplaćivati.

"Danas smo dosegli 1.028.362 mjesečno aktivna korisnika diljem mreže", rekao je Rochko u "tootu", Mastodonovoj verziji tweetanja, u ponedjeljak 7. novembra.

"To je baš cool."

To je još uvijek malo u usporedbi s njegovim etabliranim suparnicima.

Twitter je izvijestio o 238 miliona dnevno aktivnih korisnika, dok je Facebook tokom 2022. rekao da ima 1,98 milijardi dnevno aktivnih korisnika.

No skok broja korisnika Mastodona u nekoliko dana i dalje je zapanjujući.

"Dobio sam više novih sljedbenika na Mastodonu u prošloj sedmici, nego u prethodnih pet godina", napisao je prošle sedmice Ethan Zuckerman, stručnjak za društvene medije na Sveučilištu Massachusetts u Amherstu.

Prije nego što je Musk dovršio preuzimanje Twittera 27. oktobra, rast Mastodona iznosio je u prosjeku 60-80 novih korisnika na sat, prema naširoko citiranom računu Mastodon Users.

Rochko je pokrenuo Mastodon 2016., kada su se širile glasine da osnivač PayPala i Muskov saveznik Peter Thiel želi kupiti Twitter.

"Desničarski milijarder namjeravao je kupiti de facto javno komunalno poduzeće koje nije javno", rekao je Rochko Reutersu ranije ove godine.

"Zaista je važno imati ovu globalnu komunikacijsku platformu na kojoj možete naučiti što se događa u svijetu i razgovarati sa svojim prijateljima. Zašto to kontrolira jedna kompanija?"

Korisnička imena su različita

Nakon što odaberete korisničko ime i postavite svoj račun sa zaglavljem slike i profilnom slikom, možete početi koristiti Mastodon.

Za razliku od Twittera, korisničko ime će biti @[korisničko ime]@[Mastodon instanca na koju ste se prijavili].

Na primjer, možete biti @MuskyElon@aus.social. Zamislite to kao adresu e-pošte – prvi dio je vaš odabrani identifikator, drugi dio je organizacija koja brine o vašoj pristigloj pošti.

Postoje aplikacije na iOS-u i Androidu koje vam omogućuju da se prijavite na svoje Mastodon račune, piše Guardian.

Na Mastodonu nema tweetova, ali ima tootova. S pozitivne strane, gotovo dvostruko više znakova (500) može stati u jedan toot.

Postoji veća kontrola nad time ko može vidjeti objavu, od toga da budete vidljivi na cijelom poslužitelju, do samo onih koje spomenete u objavi – slično DM-u.

Hashtagovi rade slično kao Twitter za trendovske teme, a moguće je podijeliti tuđu objavu sa svojim pratiteljima tako da je pojačate – što funkcionira isto kao i ponovno tweetanje.

Po čemu je poseban Mastodon?

Osim Mastodona, tu su i druge društvene mreža koje su spremne dočekati bilo kakav "egzodus" Twittera, od Bytedanceovog Tiktoka do Discorda, aplikacije za chat koja je sada popularna daleko izvan svoje izvorne grupe.

Zagovornici Mastodona kažu da ga njegov decentralizirani pristup čini bitno drugačijim: umjesto da ode na centralno osiguranu uslugu Twittera, svaki korisnik može izabrati vlastitog pružatelja usluga ili čak pokrenuti vlastitu instancu Mastodona, slično kao što korisnici mogu slati e-poštu s Gmaila ili poslovnog računa ili pokrenuti vlastiti poslužitelj e-pošte.

Nijedna kompanija ili osoba ne može nametnuti svoju volju cijelom sistemu ili ga zatvoriti, kažu zagovornici platforme.

Ako se ekstremistički glas pojavi s njihovim vlastitim poslužiteljem, kažu, bilo bi dovoljno lako za druge poslužitelje da prekinu veze s njim, ostavljajući račun da razgovara sa svojom sve manjom skupinom sljedbenika i korisnika na izoliranom poslužitelju.

Međutim, ovakav pristup ima loših strana: teže je pronaći ljude za praćenje u Mastodonovoj anarhičnoj rasprostranjenosti nego na uredno uređenom "gradskom trgu" koji mogu ponuditi centralno upravljani Twitter ili Facebook.

No rastuća skupina njegovih pristaša kaže da ih nadmašuju prednosti njegove arhitekture.

Brzi rast doveo je do preopterećenja i kvarova na poslužitelju.

Rochko, čija zaklada Mastodon radi sa skromnim budžetom koji omogućuju, između ostalog, skromne donacije Europske komisije, našao je posebno osjetljivu publiku među europskim regulatorima koji vode računa o privatnosti.

Njemački povjerenik za zaštitu podataka Ulrich Kelber vodi kampanju da natjera državna tijela da zatvore svoje Facebook stranice, jer, kako kaže, ondje ne postoji način hostiranja stranice koja je u skladu s europskim zakonima o privatnosti.

Vlasti bi se trebale preseliti na vlastitu instancu Mastodon, kaže on.

Europska komisija također održava poslužitelj s kojeg mogu razgovarati tijela Europske unije.

"Nikakve ekskluzivne informacije ne smiju se slati preko pravno upitne platforme", rekao je Kelber ranije ove godine.

Iako je Mastodon "zaposleniji" nego ikad prije, još uvijek ima nekoliko velikih imena iz politike i showbiznisa koji su Twitter učinili online domom koji izaziva ovisnost, posebno za novinare.

Malo ko zna komičara Jana Boehmermanna, izvan njegove zemlje, ali klimatska aktivistica Greta Thunberg je globalno poznata.

Za Rochka, jedinog stalno zaposlenog na projektu, koji programira u svom domu u malom gradu u istočnoj Njemačkoj za skromnih 2.400 eura mjesečne plaće, posao se nastavlja.

"Biste li mi vjerovali kad bih rekao da sam jako umoran?", objavio je Rochko u nedjelju, 6. novembra.

XS
SM
MD
LG