Dostupni linkovi

Kina uspešno spustila svemirsku letelicu na Mars


Fotografija Marsa koju je napravila svemirska letelica Tianven-1 u martu 2021. godine
Fotografija Marsa koju je napravila svemirska letelica Tianven-1 u martu 2021. godine

Kina je uspešno spustila u subotu, 15. maja, svemirsku letelicu na površinu Marsa, što je veliki uspeh za svemirski program Pekinga, ocenjuje agencija Frans pres (AFP).

Lender na kome se nalazi mali teledirigovani robot Džurong sleteo je na Mars, javila je javna televizija CCTV i dodala da je signal primljen na Zemlji.

Letelica se spustila na deo crvene planete nazvan "Utopia planitia", što je velika ravnica na severnoj polovini Marsa.

AFP javlja da je ovo za Kinu prvi nezavisni pokušaj da spuste letelicu na Mars. Kina ima ambiciju da sa ovom misijom uradi sve što su Amerikanci uspeli u više misija na Mars od 1960-ih.

Kina je u februaru već uspela da postavi sondu Tianven-1 u orbitu Marsa i da napravi slike te planete, a rano u subotu ujutro spustila je lender na Mars, iz koga će izaći teledirigovani robot.

Replika Tianvena-1 u Narodnom muzeju Kine u Pekingu, mart 2021.
Replika Tianvena-1 u Narodnom muzeju Kine u Pekingu, mart 2021.

Rover Džurong težak više od 200 kilograma opremljen je sa četiri solarna panela za električno napajanje i treba da bude u funkciji tri meseca. On takođe ima kamere, radar i laser koji će mu omogućiti da proučava okolinu i analizira sastav marsovskih stena.

Ime Džurong izabrano je posle onlajn ankete i odnosi se na Boga vatre iz kineske mitologije. Ta simbolika opravdana je kineskim nazivom za Mars "huoksing" što bukvalno znači "vatrena planeta".

Kina je već pokušala da pošalje sondu na Mars 2011. godine u zajedničkoj misiji sa Rusijom, ali pokušaj je propao i Peking je zatim odlučio da nastavi svoj svemirski program samostalno.

Direktor ruske svemirske agencije "Roskosmos" Dmitrij Rogozin čestitao je Kini na svom nalogu na Telegramu i napisao da je uspešno sletanje na površinu Marsa veliki uspeh za fundamentalni program Kine za istraživanje u svemiru.

"'Roskosmos' pozdravlja oživljavanje istraživanja planeta sunčevog sistema kojima se bave vodeće svemirske sile. Uspešno sletanje kineskog svemirskog broda na površinu Marsa predstavlja veliki uspeh za program Narodne Republike Kine za istraživanje u svemiru", naveo je Rogozin.

Naglasio je da je za sledeću godinu planirana rusko-evropska misija na Mars pod nazivom "Egzo Mars".

Kineska sonda lansirana je 23. jula prošle godine, a u orbitu Marsa ušla je u februaru.

XS
SM
MD
LG