Dostupni linkovi

Marić: Čovićeva populistička igra sa hrvatskom izbornom jedinicom


Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, oktobar 2016.
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, oktobar 2016.

Ivana Marić, politička analitičarka iz Sarajeva, za “Zašto?” razmatra prijedlog novog Izbornog zakona BiH kojeg je ponudila Hravatska demokratska zajednica prema kojem bi se uspostavile dvije etničke izborne jedinice u Federaciji BiH za izbor bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva države.

  • Zapostavljeni

Političke stranke su već više puta naglasile kako će se lako dogovoriti oko izmjena izbornog zakona pa čak i Ustava, međutim to im ne ide od ruke već godinama.

Mislim da će ovaj prijedlog HDZ-a imati istu sudbinu kao i svi raniji prijedlozi.

Oni nisu s ozbiljnim namjerama pristupili izmjenama izbornog zakona jer da jesu to bi išlo preko komisija gdje bi se uključila i mišljenja drugih stranaka, a da ne govorim o mišljenju građana pošto se zaista radi o važnim pitanjima, zato što se ovim prijedlogom ukidaju neka prava drugoj kategoriji građana tako da bi bili zapostavljeni Hrvati u Bosni nauštrb Hrvata u Hercegovini.

  • Mjesto

Stoga mislim da je ovo samo populistički čin HDZ-a.

Iza ovog prijedloga stoji prevashodno želja (predsjednika HDZ-a i hrvatskog člana Predsjedništva BiH) Dragana Čovića da ponovo bude izabran za člana Predsjedništva zato što je (bivši anti-nacionalistički hrvatski član Predsjedništva) Željko Komšić ponovo najavio da bi se mogao kandidirati i samim tim uzeti mjesto Čoviću.

  • Strane

Nije tajna da u Bosni i Hercegovini imamo tri strane, možda čak i četiri koje imaju ne samo različite već suprotstavljene interese.

Znamo da bi iz Republike Srpske rado da se odvoje, Bošnjaci bi rado da ovo bude centralistički uređena država, Hrvati žele da dobiju svoj entitet a ostali da se sve ukine i da se vrati Republika Bosna i Hercegovina.

  • Ideje

S obzirom da su ti interesi toliko suprotstavljeni, očito je da niko nema dovoljnu većinu da svoj prijedlog progura u Parlamentu gdje je potrebna dvotrećinska većina za to.

Ove sve priče, o trećem entitetu, o otcjepljenju Republike Srpske, o ukidanju Republike Srpske ili bilo šta drugo su samo priče za izbore jer zaista niko nema u ovom trenutku ni približno mogućnost da ostvari dvotrećinsku podršku za te svoje ideje.

XS
SM
MD
LG