Dostupni linkovi

MANS podnio krivičnu prijavu protiv Đukanovića i DPS-a


Milo Đukanović
Milo Đukanović

Nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, kao i protiv Demokratske partije socijalista (DPS), stranke na čijem je čelu.

Prijava je podnijeta zbog sumnje da su za potrebe finansiranja predizborne kampanje za parlamentarne izbore 2016. godine kreirali šemu za ubacivanje novca nepoznatog porijekla u zvanične finansijske tokove te partije.

„Tada su zaposleni podgoričkih preduzeća „Čistoća“ i „Vodovod i kanalizacija“, ali i gradske Službe zaštite i spasavanja, donirali skoro 40.000 eura DPS-u u avgustu i septembru te godine. Novac su najčešće donirali istog dana, gotovinski i u istoj poslovnici Societe Generale banke (sadašnje Podgoričke banke) u Podgorici, koju su prethodno koristili i već sada poznati donatori DPS-a sa Vrela Ribničkih, ali i 22 visoka funkcionera partije, koji su redom i na isti dan uplaćivali navodne dobrovoljne priloge za potrebe vođenja kampanje“, navodi se u obrazloženju MANS-a.

Tvrde da su isto radili i lokalni funkcioneri i članovi DPS-a iz opštinskih odbora, koji su takođe organizovano, prema opisanom šablonu, tada pomagali svoju partiju.

Ukazuju da je „činjenica da je DPS pomoću dobrovoljnih priloga građana skupio čak 680 hiljada eura za izbore 2016. godine“ morala tada biti ozbiljan signal za Tužilaštvo, koje bi po službenoj dužnosti otvorilo istragu o porijeklu tog novca.

MANS podsjeća da veći dio ostalih krivičnih prijava koje su podnijeli još nije procesuiran.

Podsjećaju i na aferu Koverta koju je otvorio biznismen Duško Knežević, protiv kojeg je podnijeto nekoliko optužnica pred crnogorskim sudovima.

Knežević je objavio u januaru 2019. godine snimak na kojem visokom funkcioneru vladajuće Demokratske partije socijalista Slavoljubu Stijepoviću daje kovertu sa novcem u iznosu od navodno blizu 100 hiljada eura za finansiranje lokalnih izbora u Podgorici, što je rezultiralo otvaranjem istrage protiv Stijepovića, koja do danas nije okončana.

Prateći linkovi za vijest:

https://www.slobodnaevropa.org/a/crna-gora-partije-novac/29039521.html

https://www.slobodnaevropa.org/a/29724615.html

https://www.slobodnaevropa.org/a/dps_donacije_istraga/24213461.html

XS
SM
MD
LG