Dostupni linkovi

Monasi iz protesta napuštaju manastir Crna Reka


Skup podrške vladiki Artemiju ispred Patrijaršije u Beogradu, 13. februara 2010, Foto: Vesna Anđić
Skup podrške vladiki Artemiju ispred Patrijaršije u Beogradu, 13. februara 2010, Foto: Vesna Anđić
Svi monasi manastira Crna Reka koji se nalazi blizu Novog Pazara predvođeni protosinđelom Nikolajem, napustiće u četvrtak taj manastir i Eparhiju raško-prizrensku. I dok jedni smtraju da iza ove nesvakidašnje pojave u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, stoji politika, drugi kažu da su razlozi za ovakvu odluku mogu tražiti u nerešenim crkvenim odmosima i odbijanju da se poštuje kanonski red crkve.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, administrator ove eparhije, nije dao kanonski otpust monasima ovog manastira, ali će oni i bez toga, kako kažu, sprovesti svoju odluku i otići iz manastira.

Patrijarh Irinej
Patrijarh srpski Irinej, kaže u razgovoru za RSE, da je problem sa monaštvom u Crnoj Reci prisutan već nekoliko godina i da je crkva morala da povuče jasne poteze:

“Niko ih nije prislio da dođu u manastir, a već ako su se na to opredelili onda moraju da se ponašaju prema manastirskim propisima i pravilima. Žao nam je svega, ali da je bilo više svesti, više smirenja i više monaških vrlina do ovoga ne bi došlo. Na kraju krajeva, ono što visi, neka otpadne”, kaže on.

Pozadina ovog nesvakidašnjeg čina je nedavna odluka Svetog arhijerejskog Sinoda, da se vladika Artemije udalji iz Eparhije čiji je starešina bio godinama. Monasi to smatraju neprihvatljivim, a predstavnici Crkve već su najavili da će preduzeti sve mere i kazniti sve one koji učestvuju u pobuni, kako bi se sačuvao kanonski poredak u crkvi.

Niko od monaha u Crnoj Reci nije odgovarao na naše uzastopne pozive, a mnogima su mobilni telefoni bili isključeni čitav dan. Jedan od retkih koji je želeo da priča za naš program je Branislav Peranović, koji je u javnosti postao poznat kao starešina Duhovno-rehabilitacionog centra Crna Reka u kojem se leče zavisnisi od narkotika i čije su skandalozne slike premalaćivanja svojih štićenika izazvale burne reakcije u javnosti, krajem prošle godine.

Vladika Artemije
Peranović za RSE ističe da je i on protiv odluke Sinoda SPC da umirovi vladiku Artemija, ali da se protivi odluci monaha da napuste manastir:

”Meni je teško da zamislim da će manastir da ostane bez monaštva i nadao sam se da će se naći neko drugo rešenje i da će se postići nekakva sporazum. Trebalo je da se nađe način da ostanu u svom manastiru jer otac Nikolaj je tu skoro 30 godina”
, kaže on.

Manastir Crna Reka u mnogo čemu je diskutabilan. Pored pomenutog Duhovno-rehabilitacionog centra, kojeg su psihijatri označili kao nestručno mesto za pružanje pomoći u procesu odvikavanja od droge, monasi neretko, zastupali su najradikalnije ideje koje se danas mogu čuti u Srpskoj pravolsavnoj crkvi.

Oko 30 monaha, smatra se protivnicima novog patrijarha, koji, za razliku od njih, otvoreno govori o ekumenizmu i spreman je na Papin dolazak u Srbiju.

Kult ličnosti


Jedan od njih, monah Antonije već je isključen iz crkve, a javnosti je postao poznat kao jedan od organizatora demonstracija pred Patrijaršijom 13. februara 2010. godine, prilikom uručenja odluke Sinoda episkopu Artemiju o privremenom razrešenju i pokretanju postupka za utvrđivanje njegove kanonske odgovornosti.

Teoretičar religije Mirko Đorđević kaže za RSE da je ovo jedna mučna situacija za Srpsku pravoslavnu crkvu, jer se nameće nekoliko pitanja: kuda će monasi otići, koji manastiri uopšte žele da ih prime i da li će biti raščinjeni i na koji način.

Skup podrške vladiki Artemiju ispred Patrijaršije u Beogradu, 13. februara, Foto: Vesna Anđić
“Monasi su se usprotivili Sinodu, saboru, crkvi i patrijarhu i sada se tu nalaze pred mučnom situacijom što nemaju kuda da odu kao monasi”, kaže on.

Za stručnjake, ovakavi potezi monaštva su u najblažu ruku skandalozni. Verski analitičar Živica Tucić kaže za RSE da je među monasima zavladao nedopustivi kult ličnosti, a na naše pitanje gde bi monasi mogli da odu bez kanonskog otpusta, kaže:

”Mogu u Grčku, ali ni tamo ne zna gde bi bili, mogu da odu kod starokalendarskih grupa kojih ima oko petnaestak. Znači, oni nemaju gde, zapravo, oni će možda kupiti neku kuću ili uzeti neki prostor i to proglasiti za svoj manastir”
, kaže on.

Mirko Đorđević ističe da se iza ovakve odluke monaštva i njihovog starešine kriju politički motivi, jer novi patrijarh zastupa ideje koje su njima daleke. Sa druge strane, Patrijarh Irinej na naše pitanje da li postoji politička pozadina u ovom slučaju, kaže:

”Ne, nikakva politika. To je jedan problem koji je prisutan već dve-tri godine u crkvi i gledalo se da se sve to reši na najbezazleniji način, ali kada se pokazalo da monasi to ne žele onda smo postupili jedino onako kako smo i mogli postupiti.”

Naši sagovornici, svako na svoj način, opisuje ovu situaciju, ali, ni Mirko Đorđević ni Živica Tucić ne vide kako bi se ovaj problem uopšte mogao rešiti:

”Ta pobuna koja dobija šire razmere, za sada, ne vidim kako bi mogla da se okonča”
, kaže Đorđević.

“Na osnovu kanonskog (crkvenog) prava tu nema izlaza”
, kaže Tucić.

*****
Pročitajte i ovo
Zbog Artemija moguć i raskol
XS
SM
MD
LG