Dostupni linkovi

Pokrenuta istraga protiv osječkih sudaca za korupciju


Hapšenje Zdravka Mamića
Hapšenje Zdravka Mamića

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) kao specijalizirani dio Državnog odvjetništva Hrvatske pokrenuo je istragu protiv trojice osječkih sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića, koji su jučer uhićeni, protiv osječkog poduzetnika Drage Tadića koji je bio posrednik, kao i protiv braće Zdravka i Zorana Mamića koji su ih korumpirali. USKOK je zatražio i određivanje istražnog zatvora.

Sudije je, naime, osuđeni bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prozvao da ih je podmitio.

Prema priopćenju USKOK-a, kojem su radi jasnijeg praćenja dodana imena osumnjičenika, osnovano se sumnja da je Darko Krušlin, prvostupanjski sudac Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, 22. studenoga 2016. u Zagrebu, iako je znao da je u to vrijeme protiv Zdravka i Zorana Mamića i više drugih optuženika bio u tijeku postupak pred istim sudom te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća u navedenom postupku, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru te se upoznao sa Zdravkom Mamićem s kojim se nastavio družiti.

Pritom je Zdravko Mamić, znajući da je Krušlin sudac Županijskog suda u Osijeku, u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, a koji sat je Krušlin, svjestan svega navedenoga, uzeo, stoji u priopćenju.

Nadalje se, nastavlja se u priopćenju USKOK-a, osnovano sumnja da su, u razdoblju od travnja 2017. godine do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, Mamići u više navrata ostvarivali osobne kontakte sa Zvonkom Vekićem, također prvostupanjskim sucem Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, koji mu je predočavao da će on osobno te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima tog suda, pa tako i sa sucem Antom Kvesićem, za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu bez obzira na stvarno stanje spisa.

Tako mu je predočavao da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu, kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od sedam milijuna kuna u trećem predmetu.

Sukladno dogovoru s Vekićem, a u cilju donošenja sudskih odluka u njegovu korist, kao i u korist brata Zorana i drugih optuženika, Zdravko Mamić je kao protuuslugu za navedeno u više navrata Vekiću predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega osobno i druga dva suca, tvrdi USKOK u priopćenju.

Osim toga su braća Mamić ostvarila kontakt i s trećeokrivljenim, sucem Antom Kvesićem u Širokom Brijegu, tijekom kojeg su neposredno dogovorili kako će ga Zdravko Mamić putem Zvonka Vekića novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu.

U svrhu realizacije navedenog, iznos od 100.000 eura je u dogovoru sa Zdravkom Mamićem osigurao Zoran Mamić, koji ima svojstvo suoptuženika u navedenom kaznenom predmetu, sve u nakani ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka. Navedeni iznos je Drago Tadić (šestookrivljeni) na traženje Zdravka Mamića predao Vekiću za njega i za Antu Kvesića, znajući koja je svrha predaje novca jer je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima Vekića i starijeg Mamića, na kojima su razgovarali o spomenutim kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka u korist IV. okr. i drugih optuženika, neovisno o stvarnom stanju predmeta.

Također su braća Mamić, kao nagradu za dogovoreno pogodovanje, podmirivali troškove inozemnog putovanja i boravka Zvonka Kvesića i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine te je ujedno Zdravko Mamić, autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS), osigurao Vekiću odlazak na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a, zaključuje se u priopćenju USKOK-a.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Trojica sudaca i poduzetnik privedeni su 9. lipnja i dovedeni na saslušanje u USKOK u Zagreb. Tokom dana pretraženi su im uredi i stanovi. Prenoćili su u zatvorskom pritvoru.

Pravomoćno osuđeni bjegunac pred hrvatskim pravosuđem Mamić još je pred 8 mjeseci Državnom odvjetništvu dostavio USB stick na kojem je njegov 80-minutni iskaz u kojem detaljno opisuje svoje odnose sa osječkim sucima za koje tvrdi da ih je korumpirao. To je ponovio u nizu istupa pred medijima, kao i u iskazu što ga je preko video-linka iz Mostara dao hrvatskim istražiteljima.

Državno sudbeno vijeće (DSV) je u ožujku na tri mjeseca suspendiralo suce Županijskog suda u Osijeku Darka Krušlina i Zvonka Vekića, zbog druženja sa nogometnim menadžerom Zdravkom Mamićem u vrijeme dok su mu sudili.

Zbog toga i zbog sumnji na korupciju je predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban pokrenuo postupak u kojem je od Državnog sudbenog vijeća zatražio da se njima dvojici izrekne disciplinska kazna trajnog razrješenja od sudačke dužnosti, što je svojevrsni nečasni otpust. Kako su privedeni, taj se postupak sada stavlja u mirovanje.

Vrhovni sud Hrvatske je sredinom ožujka u većem dijelu potvrdio presude Županijskog suda u Osijeku za izvlačenje velikih iznosa novca iz nogometnog kluba “Dinamo” u sudskom postupku započetom još 2014. godine. Zdravko Mamić, koji je tada bio izvršni potpredsjednik Dinama, pobjegao je u lipnju 2018. godine u BiH, uoči izricanja nepravomoćne presude osječkog suda, i bosansko-hercegovačko državljanstvo štiti ga od izručenja Hrvatskoj.

Mamiću je potvrđena kazna od 6,5 godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna (oko 15 milijuna eura) iz Dinama. Njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjena je kazna na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena ranija presuda na tri godine zatvora. Zoran Mamić, koji također uz hrvatsko ima i bh državljanstvo, je dan prije mu je trebala biti uručena obavijest o datumu odlaska u zatvor, također otišao u BiH. Obojica braće zatražili su da kaznu zatvora služe u BiH.

U Osijeku se upravo odvija drugo suđenje Zdravku Mamiću i još šestorici, ovoga puta za izvlačenje 144 milijuna kuna (oko 19,2 milijuna eura) iz Dinama, a odvjetnik jednog od Mamićevih suoptuženika već je zatražio da se suđenje premjesti na neki drugi sud.

XS
SM
MD
LG