Dostupni linkovi

Makedonski model za predstavljanje Kosova


Vlada Kosova, foto: Valona Teliqi
Vlada Kosova, foto: Valona Teliqi
Evropska unija putem svog posrednika u dialogu Prištine i Beograda pokušava da dođe do komrpomisnog rešenja u vezi predstavljanja Kosova na regionalnim inicijativama.

Nakon održanih sastanaka u Beogradu, posrednik Robert Kuper je u četvrtak otkazao posetu Prištini zbog vremenskih neprilika. Ali rečeno je da će se sastanci održati putev video linka.

Beograd insistira da se Kosovo na regionalnim konferencijama predstavi u skladu za Rezolucijom 1244 Saveta Bezbednosti. Edita Tahiri je, međutim, izjavila je za RSE da je odbila insistiranje srpske strane, uzimajući u obzir da je Rezolucija 1244 prevaziđena i da ne odražava realnost na Kosovu.

“Mi nećemo prihvatiti predstavljanje Republike Kosova na regionalnim inicijativama pod tim natpisom, zato što je Rezolucija 1244 prevaziđena kako
Edita Tahiri
Edita Tahiri
u pravnom tako i u političkom smislu. Štaviše, ni Srbija više nema prava da insistira na ovoj rezoluciji, zato što se ona odnosi na nešto što više nije deo Srbije, jer kada je usvojena, postojala je druga zemlja pod imenom Federalna Republika Jugoslavija”, kaže Tahiri.

Posrednik EU Robert Kuper u sredu je boravio u Beogradu gde mu je šef tima za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović izneo predloge modela za regionalno predstavljanje Prištine, ali nije navedeno o kakvim se predlozima radi.

Milivoje Mihajlović, šef Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima, pak, kaže da Srbija ne odustaje od ideje da se Kosovo na regionalnim konferencijama predstavalja pod Rezolucijom 1244.

„Ne, Vlada Srbije insistira da se regionalno predstavljanje privremenih institucija na Kosovu vrši u skladu sa Rezolucijom 1244 i uz puno poštovanje ove rezolucije. Saopštili smo da je g. Kuper dobio nekoliko predloga modaliteta sa predstavljanje Kosova ali u skladu sa Rezolucijom 1244“, kaže za RSE Mihajlović, ne navodeći o kakvim se modalitetima radi.

Tahiri pak kaže da se ne izbacuje iz mogućnosti primena modela Makedonije, koja ima problem sa Grčkom zbog imena.

Opozicija protiv

U slučaju Kosova, Tahiri kaže da u fusnoti može stojati činjenica da su Kosovo priznale većina zemlje u regionu, ali da ima i država koje to još nisu uradile. Takav predlog bi bio kompromis postignut sa srpskom stranom, koja inače odbija da se Kosovo na regionalnim inicijativama predstavi kao država.

“Smatramo da se Kosovo treba predstaviti kao država sa svojim institucijama, da sama treba potpisivati sporazume i naravno, može imati fusnotu modela Makedonije, gde se realno iskazuje činjenica da su Kosovo priznale većina država u regionu. Fusnote su manje-više privremena rešenja, a tako nešto je i situacija sa Makedonijom”, kazala je Tahiri.

Ovakav model, međutim, odbija kosovska opozicija. Poslanik ispred
"Predstavljanje Kosova na regionalnim inicijativama nije tehničko već političko pitanje koje prevazilazi mandat ovih razgovora”, kaže Burim Ramadani.
za budućnost Kosova AlijanseBurim Ramadani navodi da predstavljanje Kosova nije tehničko pitanje, dodajući da bi jedan takav sporazum bio validan samo ukoliko se on usvoji u Skupštini Kosova.

“Vlada se treba obratiti Skupštini kako bi Skupština donela odluka u vezi ovog pitanja, zato što predstavljanje Kosova na regionalnim inicijativama nije tehničko već političko pitanje koje prevazilazi mandat ovih razgovora”, kaže Ramadani za RSE.

Kosovski analitičari, pak, smatraju da u slučaju postizanja jednog takvog sporazuma u kojem će Kosovo pristati da se predstavlja bez natpisa Republika, a Srbija da se Kosovo predstavlja bez natpisa Rezolucije 1244 ne predstavlja ni pobedu ni gubitak ni Kosova a ni Srbije.

Krenar Gashi, izvršni direktor Instituta za razvojne politike INDEP smatra je jedan ovakav kompromis ostvarljiv i da može biti uspešan, ali samo ukoliko se ne ispostavi da postoji neka druga prikrivena agenda iza ovog sporazuma.

„Kažem bez sekundarne agende zato što je u svakom postignutom sporazumu Srbije i Kosova, Srbija kontinuirano imala svoju sekundarnu agendu koja je onemogućavala sprovođenje sporazuma u skladu sa onim što je postignuto u Briselu. Činjenica da Kosovo odustaje od natpisa Republike, a Srbija od pominjanja 1244 zvuči, kao jedan prirodni kompromis koji ne ugražava suverenitet Kosova ali istovremeno daje prostor Kosovu da se predstavlja na regionalnim sastancima“, kaže Gashi.
XS
SM
MD
LG