Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gruevski: Ponašanje Grčke nije evropsko


Makedonija: Sa jednog od protesta protiv promene imena
Posle dvodnevne rasprave ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije su odlučili da Makedonija za sada ne dobije datum za početak pristupnih pregovora, već da se o tome raspravlja za vreme španskog predsedništva, odnosno od januara do juna iduće godine.

Sudeći prema prvim reakcijama političkih subjekata, odluka Saveta ministara EU nije neočekivana i ne predstavlja iznenađenje.

Premijer Nikola Gruevski je izjavio da je Makedonija učinila sve sto je mogla, ali da ponašanje Grčke nije evropsko.

Nikola Gruevski: Sada ima komentara u zemlji da smo propustili jednu istorijsku šansu. Znate šta, propuštena je šansa da se obezličimo kao nacija, da budemo izbrisani sa mape naroda
"Sada ima stvari koje ne zavise samo od nas, već i od Grčke. Znate, ona traži nešto što niko u svetu ne traži ni od koga. Sada ima komentara u zemlji da smo propustili jednu istorijsku šansu. Znate šta, propuštena je šansa da se obezličimo kao nacija, da budemo izbrisani sa mape naroda,"
smatra Gruevski.

Iz koalicionog partnera u vladi, Demokratske unije za integracije, kažu da žale što Makedonija nije rešila spor o imenu, što je bio direktan uslov za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

Opozicioni Socijaldemokratski savez smatra da je odluka Saveta ministara u Briselu ipak bolja, odnosno manje loša varijanta, s obzirom na snažno protivljenje Grčke.

Lider partije Branko Crvenkovski kaže da treba iskoristiti dodatnu priliku i da se u narednih šest meseci nađe rešenje o imenu. Ali, on nije optimista da se stvari mogu značajnije promeniti.

"Tri četiri susreta sa Nimicem za dvadesetak meseci i dva polusatna susreta sa Papandreuom u poslednjih dvadesetak dana ne znače niti potpunu posvećenost pregovaračkom procesu, niti mogu dati odgovor o tome koje su početne, a koje krajnje pregovaračke pozicije Grčke. Sa takvim pristupom i tim tempom uzaludno će biti i ovih šest dodatnih meseci," kaže Crvenkovski.

Ministri Evropske unije u zajedničkoj izjavi su istakli potrebu od rešavanja problema sa imenom i održavanja dobrosusedskih odnosa. Oni su pozdravili pozitivan razvoj odnosa između Makedonije i Grčke, kao i reformski proces u Makedoniji i pozvali na veću nezavisnost sudstva.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG