Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nema napretka u grčko-makedonskim pregovorima


Gruevski i Papandreu u Prespi
Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je u petak nakon razgovora sa grčkim premijerom Jorgosom Papandreuom u Prespi da nema napretka u pregovorima u vezi sa nazivom Makedonija.

Priredio Zoran Kuka

Problem ostaje nerešen, a političke elite u Makedoniji i Grčkoj nisu pomakle stvari napred, ocenjuju za RSE eksperti nakon jučerašnjeg susreta premijera Makedonije i Grčke Nikole Gruevskog i Jorgosa Papandreua u grčkom gradiću Piliju na tromeđi Makedonije, Albanije i Grčke, gde su s albanskim premijerom Salijem Berišom razgovarali o zaštiti nacionalnog parka Prespansko jezero.

"Ne mogu reći da smo postigli nekakav napredak u pregovorima o ustavnom imenu. Praktično mi je danas bilo saopšteno da grčka strana ostaje na istim pozicijama koje je njihov pregovarač u Njujorku predstavio i o imenu (Makedonije) i identitetu (Makedonaca)", rekao je Gruevski nakon sastanka sa grčkim premijerom.

Nikola Gruevski izjavio je da je od grčkog kolege Jorgosa Papandreua zatražio da Grčka 7. decembra na sastanku Saveta ministra EU preispita odluku o stavljanju veta i blokadi početak pregovora Makedonije o članstvu u Uniji.

Grčki premijer je posle susreta izjavio da se pitanje o kojem se 18 godina vodi spor "ne može rešiti za nekoliko dana" i izrazio nadu da će rešenje biti nađeno u narednih nekoliko meseci, najviše u roku od jedne godine.

Podrška premijeru za kompromis sa Grčkom

Profesor Vasil Tupurkovski je danas za RSE izjavio da je dobro što je došlo do ovog sastanka i da se pregovori moraju nastaviti i u UN-u.

Tuprkovski ne smatra da će reč 'veto' biti upotrebljena u Briselu 7. decembra pošto Unija ima veliki interes za proširenje prema Zapadnom Balkanu.

Makedonija treba iskoristiti taj interes i kao mogućnost da opstane na svojim pincipijelnim pozicijama.

Makedonska opozicija sa svoje strane traži od premijera Gruevskog da obebzbedi informaciju o razgovorima u Prespi.

Glavna opoziciona stranka SDSM je dala podršku premijeru Gruevskom da postigne kompromis sa Grčkom kako bi se izbegla jos jedna medjunarodna blokada Makedonije.

Početkom novembra u Njujorku, gde se uz posredovanje UN vode pregovori, grčka strana je zatražila da Makedonija doda geografsku ili neku drugu odrednicu ispred imena države i da se ta odrednica koristi i za identitet nacije i za jezik.

Ako bi ime bilo "Severna Makedonija", onda bi narod i jezik bili severnomakedonski, naveli su vladini izvori u Skoplju za koju je takav predlog maksimalistički i neprihvatljiv.

Rešenje spora je nametnuto i kao mogući uslov da Makedonija izbegne veto Atine 7. decembra u Briselu na sastanku Saveta ministra EU, na kome evropski šefovi diplomatije treba da potvrde odluku Evropske komisije i saopšte datum početka pregovora Makedonije s Unijom.
XS
SM
MD
LG