Dostupni linkovi

Hrvatska je uz Makedoniju


Ovo nije prvi susret dvojice predsednika - Gjorge Ivanov i Stjepan Mesić
Ovo nije prvi susret dvojice predsednika - Gjorge Ivanov i Stjepan Mesić
Hrvatska je spremna da pomogne Makedoniji u njenim evroatlantskim ambicijama, izjavio je hrvatski predsednik Stjepan Mesić, koji boravi u zvaničnoj poseti Makedoniji.

Nakon susreta sa svojim makedonskim kolegom Gjorgem Ivanovim, Mesić je izrazio nadu da će doći do rešenja spora sa Grčkom koje neće ugroziti makedonski identitet i kojim se Grčka neće osetiti ugroženom.

"Hravtska je uspela da odvoji bilateralni spor od evrointegracijskog procesa i bili bi zadovoljni kada bi i Grčka odvojila ovo bilateralno pitanje od makedonskih napora za ulazak u NATO i Evropsku Uniju. Postoji više načina da se prevaziđe ta blokada", preporučio je Mesić.

Jedan od argumenata, ističe Mesić, je jugoslovenski ustav iz 1974 godine, prema kome u nekadašnjoj federaciji sve republike, pa i Makedonija, bile su pozicionirane kao države sa pravom na osamostaljenje.

Na taj ustav niko nije imao prigovora, niti u Ujedinjenim Nacijama, niti na bilo kom drugom mestu, argumentirao je Mesić svoju preporuku za prevazilaženje makedonskog problema.

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je rekao da je spor između Hrvatske i Slovenije pozitivan primer kako se trebaju rešavati bilateralni sporovi. On je naglasio da je Makedonija ispunila sve obaveze da bi dobila datum za početak pregovora sa Evropskom Unijom i da bi to bio podsticaj za završavanje pregovora, nezavisno od bilateralnog spora sa Grčkom.

"Ukoliko bilateralni spor odloži datum za pristupne pregovore, to će biti jedna situacija u Makedoniji, kada ćemo morati uložiti dodatne napore da bi ponovo vratili onu energiju i entuzijazam sa kojima smo ušli u ovaj proces. I zato se nadamo na pozitivnu odluku i da će se 7. decembra konačno prihvatiti ona odluka koju je donela Evropska komisija", rekao je Ivanov.

U razgovorima makedonsko- hrvatski odnosi ocenjeni su kao prijateljski i na visokom nivou, sa mogućnostima za njihovo unapređenje sa konkretnim potezima i projektima.
XS
SM
MD
LG