Dostupni linkovi

Smenjen urednik Makedonske enciklopedije


Predsedništvo Makedonske akademije nauka i umjetnosti (MANU) smenilo je glavnog urednika prve Makedonske enciklopedije Blažeta Ristevskog i celi njegov tim, javili su skopski mediji.

Smena je usledila nakon što je Makedonska enciklopedija, koju je u septembru objavila Makedonska akademija nauka i umetnosti, izazvala žestoke reakcije albanskih političkih partija u Makedoniji, koji su zatražili da se enciklopedija povuče, a da akademici Albanci podnesu ostavke.

Makedonska akademiija nauka i umetnosti odlučila je zbog toga promeniti sporne delove o Albancima u tek objavljenoj Enciklopediji Makedonije:

“Nadam se da ćemo uskoro imati drugo izdanje enciklopedije u kome će biti odstranjeni neki nespretni izrazi i nepreciznosti, a i odstraniće se oni nesretni navodi da Albance neki nazivaju Arnauti, Arbanasi i Šiptari, što Albance deranžira”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa akademik Blaže Ristovski, glavni redaktor Makedonske nacionalne enciklopedije.

Novi tim, koji će vršiti korekciju enciklopedije, biće formiran najkasnije u roku od mesec dana.

"Članovi nove glavne redakcije treba da zamene odrednice koje su neprihvatljive sa naučnog i šireg društvenog spekta. U pisanju novih tekstova treba da budu uključeni kompetentni autori, stručni za predmete svake odrednice, uključujući i istaknute naučne radnike iz nevećinskih etničkih zajednica u Makedoniji", navodi se u zaključku Predsedništva MANU.
XS
SM
MD
LG