Dostupni linkovi

Spor oko Enciklopedije pred Evropskom komisijom?


Na čelu Makedonske akademije nauka i umetnosti je Georgi Stardelov
Zvaničnik Evropske komisije zadužen za proširenje Dirk Lange izjavio je sinoć da bi u novom izveštaju EK o Makedoniji mogao da se nadje i spor oko Enciklopedije Makedonije koja je naišla na kontroverzne reakcije u javnosti.

"Razmatramo sve elemente koji su se do sada desili. Izveštaj se zatvara 15. septembra, ali ukoliko se dogode bitne stvari mi ćemo i to uzeti u obzir", rekao je Lange za skopsku televiziju A1.

U Makedoniji se ne smiruju žestoke reakcije nezadovoljstva političkih stranaka i organizacija Albanaca povodom Makedonske enciklopedije koju je u prošle sedmice obljavila Makedonska akademije nauka i umetnosti.

U Enciklopediji piše da su se Albanci na prostor Makedonije doselili uglavnom nakon 16 veka, da su poznati i kao Arbanasi, Arnauti ili Šiptari (Planinci), da je ONA bila trenirana od strane američkih i britanskih specijalaca u konfiktnoj 2001 godini, te da je Ali Ahmeti nekadašnji lider ONA-e kontroverzna ličnost koja je bilao optužena za ratne zločine.

Albanci traže povlačenje Enciklopedije


Poslanik vladajuće albanske stranke Demokratske unije za Evopsku integraciju Djevad Ademi je za Radio Slobodna Evropa izjavio da traži povlačenje ove publikacije i najavio je sudske postupke protiv Makedonske akademije nauka i umetnosti i autora Enciklopedije kod domaćih i stranih sudova.

“Ako je Vlada, preko Ministarstva kulture sponzor, mora da zatraži povlačenje ove publikacije”, izjavio je Ademi za RSE.

I ostale albanske stranke su izašle sa istim zahtevima uz ocene da ova publikacija uvredlijava za Albance i zatražili njeno povlačenje,

Prema makedonskim mediima, Enciklopedija je prodana u rekordnom roku.

Na sadržaj enciklopedije oštro su reagovale i američka i britanska ambasada u Skoplju.

Autori spornog teksta i recenzenti najavili su korekciju, dok Albanci u Makedoniji traže njeno povlačenje.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG