Dostupni linkovi

Žestoke reakcije Albanaca na Makedonsku enciklopediju


Skoplje
U Makedoniji se ne smiruju žestoke reakcije nezadovoljstva političkih stranaka i organizacija Albanaca povodom Makedonske enciklopedije koju je u četvrtak obljavila Makedonska akademije nauka i umetnosti.

U albanskim reakcijama se navodi da je ova publikacija tendenciozna i da ne odslikava realnost svih naroda, posebno albanskog u Makedoniji.

U Enciklopeiji piše da su se Albanci na prostor Makedonije doselili uglavnom nakon 16 veka, da su poznati i kao Arbanasi, Arnauti ili Šiptari (Planinci), da je ONA bila trenirana od strane američkih i britanskih specijalaca u konfiktnoj 2001 godini, te da je Ali Ahmeti nekadašnji lider ONA-e kontroverzna ličnost koja je bilao optužena za ratne zločine.

Poslanik vladajuće albanske stranke Demokratske unije za Evopsku integraciju Djevad Ademi je za Radio Slobodna Evropa u Skoplju izjavio da traži povlačenje ove publikacije i najavio je sudske postupke protiv Makedonske akademije nauka i umetnosti i autora Enciklopedije kod domaćih i stranih sudova.

“Ako je Vlada, preko Ministarstva kulture sponzor, mora da zatraži povlačenje ove publikacije”, izjavio je Ademi za RSE.

I ostale albanske stranke su izašle sa istim zahtevima uz ocene da ova publikacija uvredlijava za Albance i zatražili njeno povlačenje,

Prema makedonskim mediima, Enciklopedija je prodana u rekordnom roku.

Pogledajte komentare (11)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG