Dostupni linkovi

Sobranje počelo proceduru za promenu Ustava


Premijer Zoran Zaev u obraćanju članovima Parlamentarne komisije za ustavna pitanja: "Držimo ključ za otvaranje evropske perspektive države"
Premijer Zoran Zaev u obraćanju članovima Parlamentarne komisije za ustavna pitanja: "Držimo ključ za otvaranje evropske perspektive države"

Komisija Sobranja Makedonije za ustavna pitanja je počela debatu o izmenama Ustava koje proizilaze is dogovora o imenu sa Grčkom.

Prilikom glasanja o dnevnom redu, svih sedam članova iz opozicione VMRO-DPMNE od šesnaestočlane komisije bili su protiv pristupanja ustavnim promenama.

Premijer Zoran Zaev, kao predlagač, rekao je da ustavne izmene zaslužuju podršku svih poslanika, jer je velika većina građana za članstvo u NATO i EU.

Zaev je dodao da NATO garantuje bezbednost i stabilnost, a da to donosi investicije i razvoj. Ovo pitanje nije lako, ali na takvim pitanjima se poznaje liderstvo, istakao je Zaev, apelirajući da je potrebno zajedništvo.

"U našim rukama je ključ za otvaranje evropske perspektive, ekonomskog razvoja i boljeg života građana. Rešavamo višedecenijski spor da bi izvukli našu zemlju iz stega izolacije", pojasnio je Zaev.

Predsednik makedonske Vlade je naglasio da se Dogovorom štiti identitet i jezik, a da se pravi kompromis prihvatanjem dodatka riječi u imenu države.

Poslanik VMRO-DPMNE Trajko Veljanoski, raniji predsednik Sobranja, rekao je da se vlasti nisu potrudile da stvore nacionalni konsenzus o toliko važnom pitanju i sad, kada je tesni vladin krug potpisao štetni Dogovor, traže zajedništvo. On je dodao da opozicija nije bila konsultovana ni o referendumu.

"Ovaj osećaj nametnutog tuđeg rešenja dodatno se učvršćuje ako se uporede izjave prvih ljudi vlade iz januara ove godine, kada su tvrdili da se može postići rešenje sa Grčkom a da se pritom ne menja Ustav Republike Makedonije", rekao je Veljanovski.

Veljanoski je izjavio da poslanici VMRO-DPMNE neće učestvovati u menjanju Ustava i da vlasti ne mogu obezbediti dvotrećinsku većinu o promenama.

Prema Poslovniku o radu Sobranja, pretres o predlogu za promenu Ustava u Komisiji može trajati najviše deset radnih dana. Svaki član ovog tela može govoriti više puta u trajanju od 20 minuta, a koordinator poslaničke grupe može govoriti više puta po 30 minuta.

Postupak za promenu Ustava bi išao u tri faze. U prvoj bi parlament dvotrećinskom većinom trebao doneti odluku o pristupanju promenama Ustava. U drugoj se trebaju utvrditi nacrti amandmaniai za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika. Treća faza je usvajanje amandmana, za šta je neophodna dvotrećinska većina ili podrška od najmanje 80 poslanika.

Prva faza je počela u utorak, dostavljanjem vladinog Predloga o ustavnim promenama u parlament i ona može trajati najviše 20 radnih dana, odnosno deset dana za debate u Komisiji za ustavna pitanja i još deset dana na plenarnoj sednici Sobranja.

Poslovnik predviđa da od trenutka dostavljanja nacrta amandmana u Sobranje do održavanja plenarne sednice o njihovom usvajanju mora da prođe najmanje 30 dana.

U predlogu Vlade su četiri suštinske promene: dodavanje prideva Severna u imenu Republike Makedonije u celom tekstu Ustava, izmene u Preambuli gde se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, te briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG