Dostupni linkovi

Makedonija: Skupština ispunila uslov za referendum o imenu


Sobranje
Sobranje

Makedonski parlament u srijedu naveče je bez rasprave jednoglasno izabralo novu Državnu izbornu komisiju i usvojilo izmjene u Zakonu o Vladi i Zakonu o finansiranju političkih stranaka.

Ovim je realizovan dogovor lidera četiri vodeće političke partije postignut na sastanku održanom u ponedjeljak, 23. jula.

Za predsjednika sedmočlanog DIK-a izabran je Oliver Derkovski iz opozicione VMRO-DPMNE, a za potpredsjednika Dimitre Šehu iz Demokratske unije za integraciju, vodeće stranke makedonskih Albanaca i koalicioni partner partiji na vlasti SDSM.

Sa izborom DIK-a stvaraju se uslovi za organizovanje i realizaciju predstojećeg jesenjeg referenduma o imenu, koje su dogovorile Makedonija i Grčka.

Novi naziv koji će bivša jugoslovenska republika dobiti do kraja godine je Republika Sjeverna Makedonija, a ime je preduslov za integraciju ove zemlje u EU i NATO.

Prema saznanjima makedonskih medija, referendum će biti raspisan u subotu, 28. jula, a biće održan 30. septembra.

Poslanici vladajuće koalicije i opozicije usvojili su i Zakon o Vladi, koji predviđa formiranje tehničke vlade prije parlamentarnih izbora, kao i Zakon o finansiranju političkih stranaka koji ograničava finansijska sredstva koja strankama mogu da doniraju fizička i pravna lica.

Ni za jedan od o tri zakonska prijedloga nije bilo rasprava na plenarnoj sjednici, kao i na sjednicama matičnih komisija.

XS
SM
MD
LG