Dostupni linkovi

Makedonija pred poslednjom preprekom


Za prolazak ustavnih promena potrebno je 80 poslanika u Sobranju, ilustrativna fotografija
Za prolazak ustavnih promena potrebno je 80 poslanika u Sobranju, ilustrativna fotografija

Makedonski parlament je počeo treću i poslednju fazu promene Ustava, u skladu sa Dogovorom o imenu sa Grčkom, za šta je neophodna dvotrećinska većina, odnosno 80 glasova u 120-članom Sobranju. Glasaće se o četiri amandmana, od kojih je najvažniji onaj koji predviđa promenu imena države u Republika Severna Makedonija.

Poslednjih nekoliko dana premijer Zoran Zaev, u pokušaju da obezbedi tu većinu, imao je susrete sa liderima dve partije Albanaca koji su podneli amandmane na predložene izmene Ustava. Nakon susreta, Zaev je izjavio da je optimista da će najmanje 80 poslanika glasati “Za” ustavne izmene.

Opoziciona VMRO DPMNE ne učestvuje na ovoj sednici, a osam poslanika iz ove partije koji su formirali nezavisnu poslaničku grupu, očekuje se da će se pozitivno izjasniti, kao i u prvoj fazi pre dva meseca. VMRO DPMNE je saopštila da će svi poslanici koji glasaju za ustavne izmene biti isključeni iz partije.

Istovremeno, pred zgradom Parlamenta se održava protest, na kome okupljeni građani i nekoliko organizacija koje sebe nazivaju patriotskim, traže da se Ustav ne menja i da ime države ostane Republika Makedonija.

Protest ispred Sobranja
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Vicepremijer Bujar Osmani, govoreći dan pre početka sednice, izjavio je da su amandmani mogli biti i bolji, ali da se ipak radi o procesu koji je proizvod delikatnog i teškog kompromisa.

“Ovaj proces treba završiti dvotrećinskom većinom u Sobranju, većinom koja uključuje mnogo političkih partija iz mnogo etničkih grupa. Da bi se sročio tekst koji će obezbediti podršku toliko mnogo poslanika, morali su da se uzmu u obzir interesi svih strana u ovom procesu. Sve dok ne završi ovaj proces, postoje rizici da se on naruši i ošteti”, kazao je.

Osmani je dodao da ne bi želeo da albanske partije, zbog naivnosti ili lošeg snalaženja, budu percepirane kao deo neke “skrivene ruke” koja hoće da uništi proces. Najgora usluga koja se može napraviti Albancima je da se pošalje poruka da oni koče članstvo Makedonije u NATO, ističe Osmani.

Univerzitetski profesor Nikola Dujovski očekuje da će proces uspešno završiti, jer, kako kaže, ne sme se propustiti ova istorijska šansa i da se zemlja konačno počne micati sa dna. On kritikuje partije Albanaca koje uslovljavaju njihov glas u Sobranju.

“Sada nije vreme za ovakva uslovljavanja, niti za ovakve zahteve. Sada je vreme kada se svi zajedno trebamo ujediniti za Makedoniju”, naglasio je Dujovski.

Od ranije je bilo predviđeno da se ustavne izmene izglasaju do 15. januara, ali upućeni predviđaju da će rasprava završiti do petka, zato što opozicija ne učestvuje na sednici.

Ukoliko Sobranje usvoji izmene Ustava, onda je na potezu Grčka, koja će trebati da u svom parlamentu ratifikuje Dogovor iz Prespe. Portparol vlade Dimitris Tzanakopulos je izjavio da je ubeđen da će Dogovor dobiti većinu u grčkom parlamentu.

I dok se u Skoplju održava finalna faza ustavnih izmena, u Atini se očekuje poseta nemačke kancelarke Angele Merkel, u čijoj je agendi i Dogovor o imenu između Makedonije i Grčke.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG