Dostupni linkovi

EU, SAD i NATO: Važan korak napred Makedonije


Premijer Zoran Zaev u Sobranju
Premijer Zoran Zaev u Sobranju

Skupština Makedonije dvotrećinskom većinom od 80 glasova usvojila je odluku za pristupanje ustavnim izmenama u skladu sa dogovorom sa Grčkom. Na osnovu Sporazuma iz Prespe, Makedonija će promeniti ime u Republika Severna Makedonija, dok će Grčka odblokirati evroatlantske integracije te države.

Za promenu Ustava glasala su, uz 72 poslanika iz vladajuće većine, i osam poslanika iz redova opozicione VMRO-DPMNE i njihove koalicije. VMRO je isključio iz stranke svih osam poslanika zbog glasanja "za".

Premijer Zoran Zaev čestitao je stanovnicima Makedonije uz poruku: "Poštovani građani, danas je istorijski dan za našu zemlju. Zajedno smo napisali istoriju!".

Zaev je posebno zahvalio poslanicima opozicione VMRO-DPMNE, koji su dali svoj glas toj inicijativi.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han su u zajedničkoj izjavi pohvalili potez poslanika Sobranja i dodali da očekuju da se procedure na državnom nivou za dalju implementaciju "nastave bez odlaganja, ka usvajanju ustavnih promena".

"Bila je potrebna politička hrabrost, liderstvo i odgovornost da bi se rešio jedan od najstarijih sporova u regionu. Ova odlučnost je potvrđena glasanjem", poručili su Han i Mogerini.

"Ovo je zaista jedinstvena prilika za odlučan korak zemlje ka evropskom putu, kao i za pomirenje u regionu", navode u saopštenju.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je usvajanje odluke u makedonskom Sobranju. "Sada je na vladi i političkim liderima da završe proceduru oko sprazuma o imenu i da iskoriste ovu istorijsku priliku da zemlju uvedu u NATO", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Makedonija je 12. jula na samitu NATO u Briselu pozvana u članstvo ali je uslov za to potpuna primena Sporazuma s Grčkom.

Stejt department je pozdravio odluku Sobranja.

"Sjedinjene države pozdravljaju odluku makedonskg parlamenta da krene u institucionalne promene koje su potrebne za implementaciju Dogovora sa Grčkom iz Prespe. SAD veruju da je Dogovor istorijska šansa za napredak u stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu u celoj regiji", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk čestitao je Makedoniji i poručio da je "jedan glas jedan veliki korak bliže u zauzimanju mesta koje pripada u našoj transatlantskoj zajednici".

Premijer Grčke Aleksis Cipras uputio je čestitku makedonskom kolegi, njegovom „prijatelju“ Zoranu Zaevu:

"Večerašnje glasanje je veliki korak napred ka našem zajedničkom uspehu. Veoma važan korak mirnoj i prosperitetnoj budućnosti naših naroda“, naveo je Cipras na Tviteru.

Inače, prethodno je na zahtev koordinatora parlamentarne grupe VMRO-DPMNE Dragana Daneva, nakon elektronskog glasanja, održano je i posebno glasanje sa prozivkom koje je pokazalo istu podršku ustavnim promenama.

Ovo je bila prva od ukupno tri faze u postupku za promenu Ustava.

U drugoj se trebaju utvrditi nacrt-amandmani i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika. Treća faza je usvajanje amandmana, za šta je neophodna dvotrećinska većina ili podrška od najmanje 80 poslanika.

U predlogu Vlade su četiri suštinske promene: dodavanje prideva Severna u imenu Republike Makedonije u celom tekstu Ustava, izmene u Preambuli gde se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, te briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

Sednica Sobranja kasnila je nekoliko sati, i nakon 15 časova bila najavljena za 21 sat, ali je održana tek nešto iza 22 sata.

Prethodno se spekulisalo da je vladajuća većina obezbedila potrebnu dvotrećinsku većinu za podršku predloga Vlade Makedonije za početak procesa izmena Ustava kojima će ime države biti promenjeno u Severna Makedonija, što je uslov za nastavak evropskih integracija.

Poslanička grupa opozicionog VMRO DPMNE, stranke koja se protivi ustavnim izmenama, saopštila je oko 19 sati da je za opozicione poslanike sednica završena u 18 sati, do kada formalno traje radno vrijeme parlamenta.

Severna Makedonija na Zapadnom Balkanu u jugoistočnoj Evropi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Prethodno je plenarna sednica zakazana za podne nakon pola sata kašnjenja odožena za 15, ali ni tada nije počela, iako je poslanik opozicione VMRO-DPMNE Antonio Milošoski tražio od predsjednika Parlamenta Talata Džaferija da odmah zakaže glasanje, tvrdeći da vlast nema potrebnu većinu od 80 glasova.

U zgradi parlamenta celi dan su se nalazili poslanici i vladajuće koalicije iz Socijal demokrtskog saveza (SDSM) i Demokratske unije Albanaca (DUI) i opozicije okupljene oko VMRO DPMNE.

Istovremeno je preko puta parlamenta nacionalističko makedonsko udruženje "Preporod", sa štanda na kojem svakodnevno organizuju proteste protiv promjene imena Makedonije, preko razglasa emitovalo patriotske pjesme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG