Dostupni linkovi

Protesti u Skoplju: Farba vs patriotske pesme


Provladin protest u Skoplju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Piše: Jasmina Lazić, Skoplje

„Nema pravda, nema mir” sa jedne, i narodne makedonske patriotske pesme sa druge strane grada. Istovremeni antivladini i kontraprotesti u centru makedonske prestonice protekli su bez većih incidenata. Učesnici oba skupa kretali su se gradom odvojenim trasama, ali su svi ostali dosledni “modelu” protesta koji su praktikovali poslednjih dana.

Tako su predstavnici građanske inicijative “Protestujem”, koji danima unazad organizuju antivladine proteste, u jednom trenutku bacali boje na zgradu makedonske Vlade, dok su pripadnici provladinog Građanskog udruženja za odbranu Makedonije postavili veliku zastavu države na Trijumfalnu kapiju i zapalili baklje, uz parole: “Ne u EU Ne u NATO”, “Da za Izbore ne za Destrukciju”, “Mi smo Makedonci, drugi su strani plaćenici”...

Procenjuje se da je na ulicama Skoplja, na oba skupa, bilo više od 20.000 ljudi.

Podsećamo, prvi, uz podršku udružene opozicije predvođene Socijaldemokratskim savezom Makedonije Zorana Zaeva, traže ostavku predsednika Đorđa Ivanova zbog abolicije političara umešanih u aferu "Prisluškivanje", izmenu odluke o izborima zakazanim za 5. jun i formiranje ekspertske vlade. Drugi, pristalice vladajuće partije VMRO-DPMNE, zahtevaju da se izbori, ipak, održe 5. juna.

Predsednik Makedonije, Đorđe Ivanov, izdao je u četvrtak popodne saopštenje u kome je stoji da su u toku konsultacije sa pravnim ekspertima kako bi se pronašlo rešenje u vezi sa odlukom o pomilovanju političara.

Ivanov je saopštio da u dosadašnjim konsultacijama nije pronađen pravni osnov za povlačenje njegove odluke od 12. aprila, ali da se konsultacije nastavljaju dok ne bude pronađeno rešenje.

Bećev: U Makedoniji moguć grčki scenario

Dimitar Bećev
Dimitar Bećev

Što kriza u Makedoniji bude duže trajala, veće su šanse za grčki ili španski scenario – kaže za RSE Dimitar Bećev (Bechev), istraživač Evropskog centra za politiku (EPC).

"U Makedoniji je veliko nezadovoljstvo svim partijama - ne samo VMRO DPMNE Gruevskog već i njegovim prethodnicima. Pre dve godine su izbili i studentski protesti. Generalno, mlađi ljudi su nezadovoljni političarima, uključujući i opozicione.

Pojavljuju se nove levičarske grupe koje smatraju da je Socijaldemokratska partija problem skoro kao i Gruevski. Na društvenim mrežama se može videti da su takvi glasovi sve jači", dodaje Bećev, inače autor više knjiga, među kojima i "Makedonskog istorijskog rečnika".

Kompletan intervju pročitajte OVDE.

Sastanak lidera četiri najveće makedonske i albanske partije, koji je trebalo da bude održan u Beču u petak, 22 aprila, otkazan je u četvrtak prepodne. Na tom sastanku, planirano je da se, uz posredstvo Evropske unije, iznađe rešenje za izlazak Makedonije iz političke krize. U Beču su trebali da se sretnu: šef vladajuće stranke VMRO-DPMNE, Nikola Gruevski, lider albanske vladajuće DUI Ali Ahmeti, čelnik opozicione Demokratske partije Albanaca (DPA) Menduh Tači i lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev.

Zaev je u sredu izričito uslovio odlazak na pregovore u Beč, prethodnim povlačem odluke Ivanova o aboliciji osumnjičenih u aferi prisluškivanja i zahtevom da predsednik raspuštenog parlamenta Trajko Veljanovski zakaže skupštinsku sednicu i otkaže vanredne izbore zakazane za 5. juni.

Kako prenosi Reuters, Evropska unija bi mogla da razmisli o sankcijama, poput zabrane putovanja i zamrzavanja imovine pojedinim makedonskim političarima koji opstruiraju rešenje političke krize. Anonimni izvor na koga se ova agencija poziva istakao je takođe da bi makedonski predsednik Đorđe Ivanov morao da poništi odluku o aboliciji 56 političara umešanih u aferu s prisluškivanjem, kako bi se razgovori s EU nastavili.

“Zabrinuti smo zbog kratkovidosti sadašnje vlade“ upozorio je taj dužnosnik kojeg citira Reuters i istakao da “Makedonija kreće prema međunarodnoj izolaciji”.

XS
SM
MD
LG