Dostupni linkovi

Optužnice za prisluškivanje u Makedoniji, nastavljaju se istrage


Skoplje
Skoplje

Nezakonsko uništavanje dokumentacije iz sistema prisluškivanja, kao i demoliranje skopske opštine Centar u 2013. godini od demonstranata, te naručeno nasilje nad gradonačelnikom te opštine Andrejom Žernovskim, su prve dve optužnice koje je pokrenulo Specijalno javno tužilaštvo.

Prvi predmet je proizišao iz preduzetih aktivnosti o tome ko je, kakvim sredstvima i zašto vršio neovlašćeno prisluškivanje, rekla je tužiteljka Fatime Fetai. Ona je istakla da su pribavljeni dokazi i o drugim krivičnim delima izvršenim sa ciljem da spreče otkrivanje dela iz optužnice.

Iz ovih dokaza, dodala je Fetai, proizilazi da je prvooptuženi zaposlen u petoj upravi u MUP-u nezakonski formirao komisiju u kojoj su članovi bili šestoro drugih optuženih, čiji je cilj bio uništavanje službenih spisa.

"Cilj unistavanja službene dokumentacije je bio da budu uništeni spisi povezani sa radom sistema za praćenju komunikacije", navela je Fatime Fetai.

Optuženi, rekla je Fetai, se terete i za krivično delo falsifikovanje službene isprave. Drugi predmet, prema njoj, je povezan sa jednim od prisluškivanih razgovora između dvojice ranijih nosilaca visokih funkcija u izvršnoj vlasti, od čega je proizišla sumnja za podsticanje krivičnog dela.

Za krivično delo nasilje na gradonačelnika opštine Centar i prema savetnicima suprotne političke partije optuženo je 14 ljudi.

"Analize koje je uradilo ovo javno tužilaštvo upućuju na to da su motivi prvooptuženog čisto lukrativni, zbog opstajanja poslovnog interesa partijskog vrha i njihovih bliskih poslovnih partnera", konstatovala je tužiteljka.

Kako se moglo čuti iz "bombi opozicije" koje je obelodanio njihov lider Zoran Zaev prošle godine, tadašnji premijer i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski i raniji ministar transporta Mile Janakieski razgovaraju o situaciji u opštini Centar.

U snimcima koji su objavljeni prošle godine, opozicija tvrdi da je Gruevski planirao da neko od demonstranata udari nekoliko shamara Žernovskom.

Na pitanje novinara dali su Gruevski i Janakieski među optuženima, tužiteljka Lenče Ristoska je rekla da ne može potvrditi takvo nešto.

"Rekli smo već jednom o načelu presumpcije i zašto nećemo govoriti koja lica su involvirana. Mi smo pomenuli telefonski razgovor, ali nismo direktno rekli o kom razgovoru mislimo", navela je Ristoska.

Obe optužnice su podnete po kratkom postupku, a iz Specijalnog javnog tužilaštva kažu da očekuju osuđujuće presude, te da su za to predviđene kazne do pet godina zatvora.

Specijalno javno tužilaštvo je formirano pre godinu dana da bi bio istražen slučaj "Prisluškivanje", odnosno objavljeni telefonski razgovori od opozicije, u kojima se navodno čuju velike kriminalne aktivnosti visokih predstavnika vlasti, kao i slučaj "Puč" u kojem je jedan od optuženih i lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG