Dostupni linkovi

Makedonija ne obećava ni Kosovu, niti Srbiji


Autor Isuf Kadriu, priredila Amra Zejneli

Vlada Makedonije još uvek nema konačan stav u vezi članstva Kosova u UNESCO. Ovo pitanje aktualizovano je poslednjih dana nakon napetih odnosa na relaciji Skoplje – Beograd.

Mediji su preneli da je na zahlađenje odnosa uticala upravo mogućnost Makedonije da podrži članstvo Kosova u UNESCO, što je kasnije odbačeno kao mogućnost. Međutim, ovo je i dalje pitanje koje može da prouzrokuje polemike između dve zemlje. Srbija se, inače, žustro protivi članstvu Kosova u toj međunarodnoj organizaciji.

Iz Vlade Makedonije su za Radio Slobodna Evropa rekli da ostaju pri poznatom stavu kojeg je prethodno izneo šef diplomatije, Nikola Dimitrov, a on je da će prilikom odlučivanja o tom pitanju, uzeti u obzir mnoge faktore. Time se odbacuje mogućnost da je Skoplje obećalo Beogradu ili, čak i Prištini, da Makedonija ima definisan stav po tom pitanju.

Sve u interesu Makedonije: Nikola Dimitrov
Sve u interesu Makedonije: Nikola Dimitrov

„Makedonija nije u poziciji da vodeću ulogu po tom pitanju, koje je važno kako za Srbiju, tako i za Kosovo. One imaju osnovne razlike o tome i to moramo da uzmemo u obzir. Prema tome, prilikom zauzimanja našeg stava, uzeće se u obzir svi elementi, interes Beograda i interes Prištine, a pre svega, interesi Makedonije. Ne znamo kada će ovo pitanje doći na dnevni red. Možda na jesen, a to tada mogu da se dese mnoge stvari koje mogu da promene stav i dveju strana“, kazao je Dimitrov.

Zamenik premijera za evropska pitanja, Bujar Osmani, prethodnih dana je rekao da je Makedonija u kontaktu sa Prištinom, i da mu je preneto da Priština još uvek nije aplicirala za članstvo u UNESCO. Međutim, ukoliko se bude zatražila podrška, onda će i Makedonija zauzeti stav po tom pitanju.

Makedonija je prethodno podržala članstvo Kosova u UNESCO u novembru 2015., bitku koju je Kosovo izgubilo za tri glasa.

Nakon promene vlade u Makedoniji i dolaska premijera Zorana Zaeva, ne odbacuje se mogućnost da Makedonija zauzme neutralan stav po tom pitanju.

„Kada se radi o ovakvim pitanjima, kao što je članstvo u UNESCO, o zaštiti objekata na Kosovu, Makedonija ne sme da zauzima stranu, naročito kada se radi o susednim zemljama, jer to ne zavisi od Makedonije. U vezi sa tim, Makedonija će ostati neutralna... nadam se razumevanju i Kosova i Srbije“, izjavio je prethodno Zaev.

Manastir Visoki Dečani na Kosovu na listi je UNESCO
Manastir Visoki Dečani na Kosovu na listi je UNESCO

Ova izjava novog premijera je prouzrokovala mnoge reakcije, naročito među albanskim partijama koje podržavaju članstvo Kosova u UNESCO, dok su Zaeva upozorili na posledice ukoliko se promeni stav iz novembra 2015., kada je Makedonija podržala Kosovo.

U vezi sa tim pitanjem predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je u intervjuu za javni servis u Srbiji rekao da poslednje taktike Makedonije o neutralnom stavu po pitanju Kosova i UNESCO-a ne stoje, jer, kako je dodao, nema dilema da će Makedonija podržati članstvo Kosova u UNESCO.

Generalna skupština UNESCO-a održava se krajem oktobra i početkom novembra, međutim, na preliminarnoj agendi ne figurira da je Kosovo na dnevnom redu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG