Dostupni linkovi

Otrežnjujuća poruka birača makedonskim vlastima


Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova tokom izborne kampanje
Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova tokom izborne kampanje

Stevo Pendarovski, kandidat vladajuće koalicije predvođene Socijaldemokratskim savezom (SDSM) i Gordana Siljanovska-Davkova, iza koje stoji opoziciona koalicija na čelu sa VMRO DPMNE su se plasirali za drugi krug šestih predsedničkih izbora u Republici Severnoj Makedoniji, koji će se održati 5. maja.

Nakon prebrojanih 99,96 odsto glasova, Pendarovski je dobio 42,85 odsto glasova, a za Siljanovsku-Davkovu je glasalo 42,24 procenta.

Po objavljivanju prvih rezultata, oba izborna štaba su proglasili da su pobednici prvog kruga. Pendarovski je rekao da očekuje još veću podršku građana u drugom krugu.

"Izbor u drugom krugu će biti lakši, zato što je razlika između mene i Gordane Siljanovske-Davkove ogromna. Verujem da će to doprineti za još veću odlučenost u prilog koncepta 'napred', jer znamo da 'nazad' nije opcija. 'Nazad' znači blokada i kriza", istakao je Pendarovski.

Premijer i predsednik SDSM-a Zoran Zaev je istakao da je koncept Pendarovskog progresivan i da ujedinjuje, a da Siljanovska-Davkova ima destruktivni koncept koji razdvaja narod.

U štabu Siljanovske-Davkove, isto tako bila je pobednička atmosfera. Ona je izjavila da u zemlji nema pravde i da je zato ona pobedila, a da su izjave vlasti o EU i NATO-u samo prazne priče.

"Znam da bitka tek sledi. Ali, mislim da, ako smo dobili tako veliki broj glasova i ako na to dodamo one gospodina Reke, priča je jasna. Mi smo govorili o vladavini prava, o pravnoj državi, o kraju korupcije i kriminala. Naša priča je demokratska", rekla je Siljanovska-Davkova.

Lider opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mičkoski je dodao da su oni pobednici i da je vlast delegitimirana, odnosno da je počeo pad Zaeva.

Treći kandidat koji je učestvovao na ovim izborima, Blerim Reka, koji je podržan od Alijanse za Albance i Bese, dve opozicione partije Albanaca, osvojio je 10,57 odsto glasova. Iz njegovog štaba su istakli da su izbori bili fer i demokratski sa veoma malim brojem nepravilnosti, a da zabrinjava mala izlaznost građana, što je, prema njima, dokaz da je četvrtina stanovništva iseljena iz zemlje.

U drugom krugu pobednik će biti onaj kandidat koji osvoji više glasova, ukoliko na glasačka mesta izađe više od 40 procenata registrovanih glasača. Ako i u drugom krugu niko od kandidata zbog toga ne dobije potreban broj glasova, onda se ponavlja celi izborni postupak. U javnosti se već uveliko spekulira da ako se to desi, onda će se pristupiti ka promeni zakonskih odredbi o cenzusu od 40 posto.

S obzirom na izlaznost u prvom krugu, koja iznosi nešto manje od 42 odsto, analitičari smatraju da se teško može očekivati ispunjenje cenzusa od 40 posto u drugom krugu. Jedini faktor koji bi mogao uticati na veći odziv glasača je tesna razlika u rezultatima, pa bi to, prema ekspertima, moglo motivisati građane da izađu u većem broju 5. maja.

Analitičar Petar Arsovski kaže da je slaba izlaznost poruka da građani. Iako možda podržavaju generalni smer u kome se kreće država, ipak ne podržavaju dinamiku kojom se sprovode reforme.

"To je jedna otrežnjujuća poruka vlastima, koje sada trebaju udvostručiti svoje napore ukoliko hoće da zadrže prednost koju su imale na prethodnim parlamentarnim izborima", reči su Arsovskog.

Dosadašnji šefovi države su bili Kiro Gligorov, Boris Trajkovski, Branko Crvenkovski i aktuelni predsednik Đorge Ivanov, čiji drugi petogodišnji mandat završava 12. maja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG