Dostupni linkovi

Pendarovski i Siljanovska-Davkova u drugom izbornom krugu


S obzirom na izlaznost u prvom krugu, analitičari smatraju da se teško može očekivati ispunjenje cenzusa od 40 posto u drugom krugu
S obzirom na izlaznost u prvom krugu, analitičari smatraju da se teško može očekivati ispunjenje cenzusa od 40 posto u drugom krugu

Kandidat vladajuće koalicije predvođene Socijaldemokratskim savezom Stevo Pendarovski i kandidatkinja opozicione koalicije na čelu sa VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkovka idu u drugi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji koji će biti održani 5. maja.

Na osnovu 99,69 odsto prebrojanih glasova, Pendarovski je osvojio 42,8 odsto glasova, dok Siljanovska Davkovka ima 42,2 odsto glasova, saopštila je Državna izborna komisija (DIK). Kandidat kojeg su podržale Alijansa za Albance i Besa, Bljerim Reka dobio je 10,3 odsto glasova.

Oko 41,92 odsto registrovanih birača je glasalo.

"Vreme je da se pobedi koncept koji će otvoriti nove perspektive i očekujem da ga građani podrže", rekao je ministar obrazovanja Arbr Ademi u izbornom sedištu predsedničkog kandidata Steve Pendarovskog, koji je zajednički kandidat DUI i SDSM.

Ademi je dodao da očekuje da će u drugom krugu podrška Pendarovskom biti "još veća".

S obzirom na izlaznost u prvom krugu, analitičari smatraju da se teško može očekivati ispunjenje cenzusa od 40 posto u drugom krugu. Jedini faktor koji bi mogao uticati na veći odziv glasača je tesna razlika u rezultatima, pa bi to, prema ekspertima, moglo motivisati građane da u većem broju izađu u drugi krug.

Birališta nakon prvi krug šestih po redu izbora za predsednika države od osamostaljenja, zatvorena su u 19 sati. Državna izborna komisija saopštila je da je do 18.30 glasalo 39,7 odsto birača na obrađenih 91 odsto biračkih mesta.

Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski ocenio je da je glasanje bilo mirno i bez ozbiljnih kršenja javnog reda i mira.

Iz DIK-a je saopšteno da je stiglo osam prigovora za narušavanje glasačkog prava, ali, kako je dodao, "nisu od sušinske prirode za koju može da se kaže da narušavaju izborni proces".

Severna Makedonija bira predsednika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Na izborima su se takmičili troje kandidata - Stevo Pendarovski ispred vladajuće koalicije predvođene Socijaldemokratskim savezom, Gordana Siljanovska-Davkova, iza koje stoji opoziciona koalicija na čelu sa VMRO DPMNE i Blerim Reka, kojeg podržavaju Alijansa za Albance i Besa, dve opozicione partije Albanaca.

Pendarovski je nakon glasanja izjavio da očekuje da će dobiti prednost konačne pobjede u drugom krugu. Kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova izjavila je očekuje da uđe u drugi izborni krug, dok je Blerim Reka rekao da očekuje poštene izbore i da zemlja da počne pregovore sa Evropskom unijom.

Prema predizbornim anketama i analizama, favoriti za prolaz u drugi krug su Pendarovski i Siljanovska-Davkova.

Kandidat vladajuće koalicije Stevo Pendarovski rekao je novinarima da očekuje visoku izlaznost "zato što građani znaju da se ne radi o izboru ličnosti, već koncepta prema kojem Severna Makedonija treba da produži da se razvija i da za kratko vreme postane do avroatlantskih struktura".

"Na kraju dana očekujem da ostvarim ubedljivu prednost, koja će nam dati mogućnost da u drugom izbornom krugu definitivno dobijemo masovnu podršku građana za put koji Republika Severna Makedonija prolazi poslednje dve godine, a to je: dalje od izolacije i bliže Evropi, gde realno pripadamo", rekao je Pendarovski.

Kandidatkinja koalicije na čelu sa VMRO DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova izjavila je da je imala uspešnu predizbornu kampanju i da očekuje da uđe u drugi krug izbora.

"Ovo su posebni izbori. Ne zato što sam ja kandidatkinja i što prvi put žena ima šansu da postane predsednik Makedonije, već zbog uslova. Treba da dokažemo evropski, reformski i demokratski kapacitet i sa fer demokratskim izborima, što nije mnogo uobičajeno u 21. veku. Nadam se da ćemo izaći iz tranzicionog lavirinta i da ćemo ući u demokratsku tranziciju", rekla je ona.

Kandidat opozicionih partija Albanaca za predsednika Severne Makedonije Blerim Reka izjavio je da očekuje miran izborni dan i pozvao građane da izađu masovno i iskoriste svoje ustavno pravo. Nakon što je glasao, on je pozvao grđane da glasaju za kadidata koji im je po volji i istakao da se nada da će dokazati da je njihova država spremna da počne pregovore o članstvu u EU.

Za pobedu u prvom krugu potrebna je većina glasova od ukupnog broja glasača, odnosno oko 904.000, što je za sve upućene skoro neverovatno postići za bilo kog kandidata. Ukoliko niko ne osvoji toliko glasova, što je skoro izvesno, u drugi krug koji je zakazan za 5 maj ide dvoje kandidata sa najviše glasova. Tada će pobednik biti onaj koji osvoji više glasova, ukoliko na glasačka mesta izađe više od 40 procenta upisanih u glasača. Ako i u drugom krugu niko od kandidata ne dobije potreban broj glasova, onda se ponavlja celi izborni postupak. U javnosti se već uveliko spekuliše da ako se to desi, onda će se ići na promenu zakonskih odredbi o cenzusu od 40 posto.

Izborni proces nadgleda od oko 3.000 domaćih i više od 400 međunarodnih posmatrača. Glasačka mesta se zatvaraju u 19 sati.

Glasanje u Severnoj Makedoniji
Glasanje u Severnoj Makedoniji

Juče su na 32 biračka mesta u diplomatskim predstavništvima glasali građani u dijaspori, a svoje pravo su iskoristili i bolesni i nemoćni, kao i oni koji se nalaze u zatvoru ili pritvoru.

Dosadašnji šefovi države su bili Kiro Gligorov, Boris Trajkovski, Branko Crvenkovski i aktuelni predsednik Đorđe Ivanov, čiji drugi petogodišnji mandat završava 12 maja.

Inače, istovremeno sa predsedničkim održavaju se izbori za načelnike opština Ohrid, Debar i Novo Selo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG