Dostupni linkovi

'Makedonija ide u dobrom smeru'


Makedonija krupnim koracima grabi ka EU: Johanes Han i Zoran Zaev u Skoplju
Makedonija krupnim koracima grabi ka EU: Johanes Han i Zoran Zaev u Skoplju

U Makedoniji je postignut veliki napredak i Evropska komisija sada gleda pozitivnije na stanje u zemlji i mogućnost početka pristupnih pregovora, izjavio je evrokomesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han na zajedničkoj pres konferenciji u Skoplju sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

“Mi bi hteli na početku iduće godine da Komisija preporuči početak pregovora i sada smo sigurniji nego ranije da će zemlje članice dati saglasnost o takvoj preporuci. Treba istrčati poslednji kilometar ili pola kilometra ovog maratona. Cilj će biti postignut ako počnemo pregovore i mi posvećeno radimo na tome”, rekao je Han.

Naglasio je da stvari idu u dobrom smeru, ali da treba još da se radi, naročito po pitanju reforme bezbednosnih službi, pravosuđa i administracije. On je pozvao opoziciju da bude konstruktivni kritičar, kako bi se ispoštovali svi rokovi i datumi o kojima postoji dogovor.

Premijer Zaev je informisao Hana o preuzetim aktivnostima u delu hitnih reformskih prioriteta u sudstvu, kontroli obaveštajnih službi i kompletnoj depolitizaciji i profesionalizaciji administracije. On je istakao da domaće reformske mere i aktivnosti u spoljnoj politici nikada nisu bile dinamičnije i da se intenzivno radi na poboljšanju odnosa sa svim susedima, uključujući i Grčku, sa kojom se ubrzano radi na rešenju problema.

“Zato sa pravom očekujemo da Republika Makedonija postane deo Stretegije o proširenju Evropske unije, koja treba da bude saopštena u februaru iduće godine. Očekujemo da dobijemo čistu preporuku za ulazak u EU i datum za početak predpristupnih pregovora sa Unijom”, kazao je Zaev.

Osim susreta sa premijerom Zaevim, Han se sastao i sa nekolicinom ministara u makedonskoj Vladi, u čijim sektorima se očekuju krupne reforme, ali i sa predstavnicima političkih partija i nevladinih organizacija. Za vreme dvodnevne posete, on se informisao o onome što je realizirano u prva tri meseca iz takozvanog vladinog plana “3-6-9”, kao i o planiranoj reformskoj agendi u naredna tri meseca.

Han na sastanku sa delegacijom Makedonije koju predvodi Zorane Zaev
Han na sastanku sa delegacijom Makedonije koju predvodi Zorane Zaev

Na pitanje Radija Slobodna Evropa dokle je stigla realizacija plana za prva tri meseca, koja su istekla u oktobru, iz vlade su nam odgovorili da je od ukupno 73 mere, realizovano 59, ili oko 81 posto, a da je preostalih 14 mera u toku. U odgovoru se navodi da su mere kompletno realizovane u oblastima Sobranja, Ohridskog dogovora, medija i reforme javne adninistracije. Najslabije ide realizacija u delu “imenovanja”, gde je urađeno samo 33 posto, kažu iz vlade, dodajući da se to odnosi na imenovanja članova upravnih i nadzornih odbora, predstavnika diplomatsko-konzularnih predstavništava, saveta javnih tužilaca, ustavnog suda.

Prošle nedelje u Briselu, evrokomesar Han je bio domaćin ministru spoljnih poslova Nikoli Dimitrovu i vicepremijeru Bujaru Osmaniju, kada je na dnevnom redu takođe bila reformska agenda Makedonije. Makedonski predstavnici su tada poručili da je za državu 2018. godina istorijska šansa da posloži sve kockice, kako bi se napravio ključni iskorak i konačno zatvorilo pitanje o NATO i Evropskoj uniji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG