Dostupni linkovi

‘Biti il’ ne biti’ u Makedoniji


Da li je Zoran Zaev uspeo da pobedi “gruevizam”?
Da li je Zoran Zaev uspeo da pobedi “gruevizam”?

Tekst: Zoran Kuka

Danas zvanično počinje kampanja za šeste po redu lokalne izbore od nezavisnosti Makedonije. Nakon 15. oktobra biće poznato da li je Zoran Zaev uspeo da pobedi “gruevizam” i koji će lideri politički preživeti. Nažalost, jedno je povezano s drugim, jer su, prema oceni analitičara, ovo lokalni izbori sa državnim ulogom.

  • Više od 1.700.000 građana sa pravom glasa će 15. oktobra u prvom krugu izbora birati gradonačelnike i savetnike u 80 opština, kao i za grad Skoplje.
  • Liste sa kandidatima za gradonačelnike i za savetnike podnelo je 19 partija i koalicija, a 64 liste podnete su od strane grupe birača.
  • Šesti lokalni izbori u Makedoniji biće sprovedeni na 3.480 biračkih mesta.
  • Više od 300 posmatrača misije OSCE / ODIHR je prijavljeno za dan izbora.

Međutim, i pored lokalnog karaktera, što znači ponude za bolje usluge za građane, infrastrukturu, ekologiju, birači se i ovaj put suočavaju sa izborom između "gruevizma" koji je na Zapadu dobio ocenu kao metod kojim je Makedonija postala "zarobljena država" i nade da se "zaevizam" neće pretvoriti u ono protiv čega se borio.

Za to su, u međuvremenu, stigla upozorenja evropskog eksperta Rajnharda Pribea, kako i od strane domaćih medija i stručnjaka po optužbama za navodno ne - etničko poslovanje i nepotizam u novoj vladi. U svakom slučaju ovi izbori su test za politiku Zorana Zaeva i njegove koalicije (SDSM - DUI).

Između dobra i zla?

I ovaj put u Makedoniji preovladava mišljenje da ovo neće biti obični lokalni izbori. Zapravo, i ništa nije bilo obično ovih 26 godina u nezavisnoj Makedoniji jer su građani stalno suočeni sa tim da odlučuju o nečemu sudbinskom, za državu i za njih lično.

Ovi izbori su test za politiku Zorana Zaeva i njegove koalicije (SDSM - DUI)
Ovi izbori su test za politiku Zorana Zaeva i njegove koalicije (SDSM - DUI)

Ovaj put, za obe strane političkog spektra u pitanju je epska borba između dobra i zla, između demokratije i autoritarizma, između građanskog ili etničkog karaktera Makedonije. I na kraju, i između Zapada i Istoka, iako su nominalno svi za Zapad. I obe strane tvrde da su na strani dobra a da je druga strana zlo.

Sudbina lidera nakon izbora

Kako god, ovi izbori su test za kratkoročno vladanje koalicije SDSM-DUI, ali imaju sudbinsko političko značenje i za lidera VMRO DPMNE, Nikolu Gruevskog. Politička sudbina lidera je vezana za odgovornost, nešto što nije puno poznato u političkom smislu u Makedoniji.

Lideri vladajuće (SDSM i DUI) Zoran Zaev i Ali Ahmeti možda i imaju prostora za manevar, ali za Nikolu Gruevskog, nakon gubitka centralne vlade, ovi izbori imaju hamletovsko pitanje - "biti ili ne biti." Ako izgubi - "gotov je", šta bi rekli "šareni" anti-grujevistički revolucionari od pre godinu-dve. Gruevski će morati u tom slučaju da se suoči ne samo sa teškim optužbama Specijalnog javnog tužioca, već iznad svega, i otporom unutar VMRO DPMNE koji sve više raste.

Izbori od presudnog značaja: Nikola Gruevski
Izbori od presudnog značaja: Nikola Gruevski

Sam Gruevski je ѕa Alsat M na pitanje da li je spreman da se povuče sa svog položaja u stranci ako izgubi izbore kratko odgovorio:

"Lider stranke ima najveću odgovornost."

Ako, međutim, pobedi, zahtevaće vanredne izbore, kako je najavio generalni sekretar njegove partije Hristijan Mickovski:

"Dana 15. oktobra ćemo ih poraziti tako da neće znati šta ih je zadesilo, i narednog dana zatražićemo nove vanredne parlamentarne izbore."

Lider DUI-a Ali Ahmeti je rekao da je spreman da se povuče u slučaju loših rezultata izbora.

"Sa najvećom odgovornošću izjavljujem da onog trenutka kad izgubim izbore, napuštam vođenje politike DUI ali ne u potpunosti, pošto je DUI moj dom, a čovek ne napušta svoj dom", rekao je Ahmeti.

Spreman da se povuče u slučaju loših rezultata izbora: Ali Ahmeti
Spreman da se povuče u slučaju loših rezultata izbora: Ali Ahmeti

Kako se meri uspeh?

Večni pobednik izbora kod albanskih glasača Ali Ahmeti je na poslednjim parlamentarnim izborima izgubio više od 65.000 glasova u odnosu na prethodne izbore. No dalje kada su u pitanje albanske stranke ima najviše poslanika u Skupštini. Ipak DUI je ozbiljno ugožena od strane ambicioznih novih stranaka Besa i Savez Albanaca koji na ove izbore idu sa poznatim političkim ličnostima kao kandidatima za gradonačelnike u gradovima koji se smatraju ključnim za Albance.

Politički analitičar Alajdin Demiri ima utisak da se stranke na ovim izborima ponašaju prema principu "biti ili ne biti".

"Za Albance je u principu onaj ko je dobio Tetovo, Gostivar i Strugu, na neki način pobednik izbora", rekao je Demiri.

Druga stvar je kako će SDSM i VMRO DPMNE meriti uspeh ili neuspeh. Nikola Gruevski najavio je da je broj dobijenih opština značajniji. Sa druge strane, kroz društvene mreže, vratili su mu da pobeda u velikim gradovima ima mnogo više težine nego u ruralnim sredinama.

Analitičari kažu da će nakon ovih lokalnih izbora, biti poznato kojom će stazom da krene Makedonija i ko će biti politički mrtav - Gruevski ili Zaev. Ili možda i Ali Ahmeti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG