Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predloga ima, čeka se konačno rešenje za Makedoniju


Pojedeni mediji javljaju da je dogovoreno rešenje Ilindenska Republika Makedonija

Makedonska vlada ne precizira kada će biti održane konsultacije sa predsednikom države i sa liderima partija u vezi toka pregovora sa Grčkom o sporu oko naziva zemlje, nakon što je premijer Zoran Zaev u četvrtak 17. maja najavio da su sa njegovim grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom utvrdili jednu opciju o mogućem rešenju, o ćemu će uslediti proces konsultacija sa relevantnim faktorima u obe zemlje.

Iz Vlade samo navode da će šef države, Đorđe Ivanov, lider opozicione VMRO DPMNE i ostale partije o detaljima biti informisani uskoro i da do tada neće biti novih komentara.

Iz VMRO DPMNE kažu da za sada nemaju nikakvih detalja niti informacija o razgovorima o imenu. “Vlada za sada odbacuje liderski sastanak u formatu koji je jedino transparentan o jednom ovakvom pitanju. Zato ćemo mi reafirmisati stav o hitnom liderskom susretu. Ne bismo komentarisali predloge i ideje koje su još nezvanične, hipotetičke i predmet spekulacija”, ističu iz najveće opozicione partije.

U međuvremenu, u javnosti su se pojavile spekulacije oko mogućeg rešenja, a određeni mediji, pozivajući se na diplomatske izvore, javljaju da je dogovoreno rešenje Ilindenska Republika Makedonija.

Zoran Zaev i Aleksis Cipras u Sofiji 17. maja
Zoran Zaev i Aleksis Cipras u Sofiji 17. maja

Iz Vlade niti potvrđuju, niti demantuju vest o ovom predlogu. Imajući u vidu da ovaj predlog nije na listi zvaničnih ideja o rešenju spora, koje je ranije ponudio medijator Metju Nimic, neki analitičari ne isključuju mogućnost da se radi o umešno smišljenom spinu, koji treba skrenuti pažnju javnosti da se ne bi diskutovalo o drugim delovima teksta dogovora.

“Sve je moguće. Pošto je ova vest preokupirala čitavu javnost odmah nakon njenog pojavljivanja, to znači da je dobro pogođena i da je realno bar malo odvukla pažnju sa drugih delova teksta. Treba sačekati, ali čak i ako se radi o spekulaciji, mora se odati poštovanje onome ko ju je smislio, jer je ona kreativna i javlja se u periodu kada bi mi raspravljali o svim drugim tačkama na koje je ukazao i premijer Zaev”, kažepolitikolog Albert Musliu.

Ilinden, ili Sveti Ilija, je makedonski nacionalni praznik i obeležava se 2 avgusta, kada je 1903. godine u Kruševu podignut ustanak protiv turskog ropstva, a istoga datuma 1944. godine održano je prvo zasedanje ASNOM-a, na kome je utemeljena savremena makedonska država.

Premijeri Makedonije i Grčke, Zaev i Cipras, nakon njihovog susreta u Sofiji, izjavili su da žele da vide rezultate do Samita Evropske Unije u junu. Ono što je poznato posle nekoliko sastanaka ministara spoljnih poslova obe zemlje, koji su u poslednjem periodu bili intenzivni, je da je jedno od najspornijih pitanja promena Ustava Makedonije, na čemu insistira grčka strana, kao i opseg upotrebe imena koje bi bilo dogovoreno.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG