Dostupni linkovi

Tapkanje u mestu oko imena Makedonije


Zastava Makedonije i Grčke na zidu zgrade u Skoplju
Zastava Makedonije i Grčke na zidu zgrade u Skoplju

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas nakon sastanka u Beču u utorak, u prisustvu medijatora u sporu Metjua Nimica, izrazili su saglasnost da nastave napore o pronalaženju prihvatljivog rešenja o imenu, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija. Ovo se navodi u kratkom saopštenju koje su istovremeno izdala ministarstva obe zemlje, nakon završenih šestočasovnih razgovora.

Nema informacija da li se na sastanku razgledao nacrt dogovora, koji je za sredinu februara najavio Kocijas. On je krajem prošlog meseca rekao da će taj dogovor biti osnov za rešavanje spora, ukoliko bude prihvaćen.

"U ovom sporazumu će biti uključene sve teme koje su otvorene u vezi imena. Posebno poglavlje će biti o iredentizmu, ali i o pitanjima koja se odnose na budućnost zemlje, njenu integraciju u međunarodnim organizacijama i pozitivne agende, kako bi naši odnosi mogli dodatno da se razvijaju", rekao je tada Kocijas.

Prema najavama, dvojica ministara će se sresti u sredu i narednog dana u Sofiji u kojoj se održava neformalni savet ministara spoljnih poslova Evropske unije.

U vezi intenziviranja pregovaračkog procesa na nivou ministara, raniji ambasador Makedonije u Grčkoj Ljupčo Arsovski kaže da obe strane imaju ambiciju da za nekoliko meseci zatvore proces koji traje 25 godina.

"Mislim da je to prilično nerealno, iako imamo optimizam da zapadna zajednica želi da na najbolji mogući način, verovatno za obe strane, reši ovo pitanje pre samita NATO-a u julu. Ovo pitanje se pre svega treba gledati iz bezbednosnog aspekta, kao sa aspekta stabilizacije ovog dela regiona", navodi Arsovski.

Prema nedavnoj izjavi makedonskog premijera Zorana Zaeva, za makedonsku stranu je prihvatljivo ime sa geografskom odrednicom, ali i rešenje koje će garantovati identitet.

Zaev smatra da nema razloga za menjanje Ustava. Makedonske "crvene linije" jasnije je iscrtao ministar Dimitrov posle nedavnog susreta sa Nimicem u Skoplju, kada je rekao da Makedonija neće pregovarati o identitetu.

Grčka sa svoje strane traži složeno ime za sveukupnu upotrebu, što podrazumeva i promenu Ustava Republike Makedonije.

Grčki premijer Aleksis Cipras je rekao da traže i povlačenje svih sumnji o iredentističkim stavovima.

Ambasadorka SAD-a u NATO-u Kej Bejli Hačison u utorak je rekla da Vašington snažno podržava Makedoniju da postane članica Alijanse.

Na pitanje Radija Slobodna Evropa šta ukoliko Skoplje i Atina ne uspeju da dođu do rešenja i da li postoji plan B o Makedoniji, odnosno da li se može očekivati pomoć u procesu od visokih diplomata iz Vašingtona, ona je rekla da je pitanje o imenu velika prepreka.

"Znam da smo mi u SAD-u radili da bude posrednika, UN je isto tako radio na tome, što znači podrška za Makedoniju. I kad put bude prokrčen, svakako ćemo očekivati da razgledamo sve reforme koje Makedonija preuzima. Ona je jedna od potencijalno najspremnijih zemalja da postane naredna članica NATO-a i znam da SAD to veoma podržava i pokušava da pomogne. Pitanje o imenu je velika prepreka u ovom trenutku", smatra Hačison.

Medijator Nimic je krajem decembra najavio da će pregovori biti intenzivirani i da će se sastanci sa predstavnicima Makedonije i Grčke održavati svakog meseca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG