Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ofanziva za deblokadu makedonskih evroatlantskih integracija


Sobranje, fotoarhiv

Startala je ključna nedelja u kojoj se najavljuje početak rešavanja evroatlantske budućnosti Makedonije.

Danas je napravljen prvi korak. U makedonskom Sobranju je izglasana ratifikacija ugovora o dobrosusedskim odnosima za Bugarskom i to bez opozicije koja bojkutuje rad Sobranja zbog toga što je nekoliko poslanika VMRO DPMNE u pritvoru u vezi sa organizovanim upadom u parlament 27. aprila ove godine.

Što se tiče makedonsko-bugarskog ugovora, reč je o kompromisu oko jezika. Prema kompromisnoj formulaciji, obe države će priznati jezike, makedonski i bugarski, u saglasnosti sa Ustavima obe države. Ova formulacija obezbeđuje Skoplju veću podršku Washingtona i Brisela i, pre svega, Sofije čiji je ambasador danas u Sobranju predstavio prioritete bugarskog predsedavanja Evropskom unijom (EU) u prvoj polovini 2018. godine.

Takođe, evropska integracija Zapadnog Balkana i Makedonije je jedan od glavnih prioriteta.

"Bugarska podržava evropsku perspektivu i napore vlade premijera Zorana Zajeva, svih institucija građanskog sektora i opozicije, da se ostvare strateški ciljevi u vreme bugarskog predsedavanja u ispunjavanju uslova za dobijanje poziva za članstvo u EU", poručio je u Skoplju bugarski ambasador Ivan Velikov Petkov.

Ivan Velikov Petkov (u sredini): Bugarska podržava napore premijera Zajeva
Ivan Velikov Petkov (u sredini): Bugarska podržava napore premijera Zajeva

Ovo je uvod u glavnu priču koja počinje u sredu. Na ovaj dan u New Yorku je zakazana nova runda pregovora posrednika Ujedinjenih nacija (UN) u sporu oko imena između Makedonije i Grčke, Metjua Nimica sa pregovaračima Vaskom Naumovskim i Adamantiosom Vasilakisom.

Isti dan u Skoplje dolazi generalni sekretar NATO-aa Jens Stoltenberg koji će ostati dva dana u Makedoniji.

Nakon toga, 24. ili 25. januara očekuje se susret premijera Makedonije i Grcke Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa u Davosu, gde obojica trebaju da prisustvuju Svetskom ekonomskom forumu.

Ako se na ovo doda i da ministri spoljnih poslova Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas očekuju da Nimic na ovoj rundi pregovora da inicijalni predlog za ime Makedonije, nešto kao okvir za proces pregovora. Stoga, analitičari i u Skoplju i u Atini su u pravu kad kažu da se ništa slučajno ne dešava u politici.

Nimic za grčku nacionalnu televiziju ERT je kazao da nema novi predlog za ime Makedonije i da će 17. januara na sastanku u New York razgovarati o predlozima o kojima je već bilo reči.

Pregovori oko imena traju skoro 25 godina. Bilo je više predloga od kojih se danas, kao moguće opcije, spominju tri: Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija i Republika Gornja Makedonija.

I dok se sve ove aktivnosti tumače kao početak kraja reševanja pitanja oko imena, bez čega se ne može ni u NATO, ni u EU, kao ključno nameće se i pitanje referenduma o imenu u Makedoniji i u Grčkoj.

Politicki analitičari se slažu da je referendum najbolji način kako bi se izrazila volja naroda ali, kako za RSE ocenjuje analiticar Albert Musliu, ne treba žuriti sa održavanjem referenduma u narednih šest meseci.

"Ako je taj referendum obavezujući i ako ishod bude negativan, onda bi se obe zemlje našle u bezizlaznoj situaciji", ističe Musliu, inače predsednik Insituta za demokratiju i razvoj.

  • 16x9 Image

    Zoran Kuka

    Šef programa za Makedoniju, Radija Slobodna Evropa. Karijeru počeo kao novinar Makedonskog radija, TV A1, TV Telma. Radio kao dopisnik RTV BiH, zagrebačkog Radija 101, te ljubljanskog Studentskog radija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG