Dostupni linkovi

Nema brzog rešenja za ime Makedonije


Razgovori o intenziviranju odnosa između Makedonije i Grčke: Metju Nimic
Razgovori o intenziviranju odnosa između Makedonije i Grčke: Metju Nimic

Posrednik UN u sporu o imenu izmedju Makedonije i Grčke Metju Nimic iz Skoplja odlazi ohrabren ali ipak, kao što je rekao, ne očekuje dramatičan razvoj događaja u narednih nekoliko meseci. Posle susreta sa premijerom Zoranom Zaevim i ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim, Nimic je izjavio da nisu razgovarali o konkretnim novim konceptima o imenu zemlje te da nije dao novi predlog, već da su razgovarali o procesu i o intenziviranju odnosa između dve susedne zemlje.

“Mslim da se u narednih nekoliko meseci ne trebaju očekivati dramatične akcije ili promene. Ne mislim da je pravo vreme za definitivne i konkretne predloge. Potreban je period u kome će obe strane razgovarati između sebe, moguć je pametan razgovor. Ovde imamo novu vladu, u regionu novi kontekst. Mislim da će se stvari pokrenuti, ali ne vidim dramatične događaje u narednim mesecima.”

Protesti u Skoplju 2014. godine
Protesti u Skoplju 2014. godine

Da bi se rešio ovaj problem nama treba opšti napredak, a to znači da obe strane trebaju veoma ozbiljno razmisliti o svojim pozicijama i isto toliko pažljivo da slušaju drugu stranu, rekao je posrednik, koji u Makedoniju dolazi nakon tri godine. Nimic je na pitanje da li je moguća promena formata razgovora, odgovorio da nisu imali sastanak predstavnika u razgovorima o imenu godinama.

“Mislim da je vrlo ohrabrujuće to što je prva poseta ministra Dimitrova bila poseta Atini. To je značajno, a znam da i grčki ministar Kodzijas planira posetu Skoplju. Mislim da trebamo naći način o intenziviranju procesa.”

Zaev i Nimic o imenu Makedonije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Nimic je istakao da je problem sa imenom i važno regionalno pitanje, važno i za UN, kao i za Makedoniju.

U toku jučerašnjeg dana (2. jul) primio ga je predsednik države Đorđe Ivanov. Posrednik u makedonsko-grčkom sporu boravi u Skoplju na poziv makedonske Vlade.

Zadnji put je bio ovde 2014. godine, kada je nakon susreta sa tadašnjim premijerom Nikolom Gruevskim rekao da, iako nije doneo i nije čuo novi predlog o imenu, pristup makedonske strane je bio konstruktivan, a razgovori suštinski.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG