Dostupni linkovi

Apelacioni sud potvrdio Gruevskom zatvorsku kaznu


Nikola Gruevski ispred suda, ilustrativna fotografija

Apelacioni sud u Skoplju potvrdio je danas bivšem premijeru Makedonije Nikoli Gruevskom kaznu od dve godine zatvora zbog nezakonitosti u nabavci luksuznog blindiranog "mercedesa".

Kako je saopštio sud, "žalbe optuženog N. G. iz S, date lično i preko branitelja, odbijene su kao neosnovane i prvostepena presuda je potvrdjena u celosti".

Gruevskog je Osnovni sud u Skoplju osudio 23. maja na dve godine zatvora zbog nezakonitog podsticana nabavke mercedesa u vreme dok je bio premijer.

Vozilo je kupljeno 2012. godine i plaćeno je skoro 600.000 evra. O nabavci luksuznog automobila saznalo se 2015. kada je tadašnja opozicija objavila prisluškivani razgovor, u kojem Gruevski od tadašnje ministarke policije i bliske stranačke saradnice Gordane Jankulovske traži da Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi mercedes koji bi on koristio, a da javnost to ne sazna.

Pored Gruevskog, u slučaju nazvanom "Tenk" za nezakonitu nabavku "mercedesa S 600 gard", na šest i po godina osudjen je bivši pomoćnik ministra policije Đoko Popovski, kome je Apleacioni sud delimično uvažio žalbu i smanjio kaznu na četiri i po godine.

Provoptužena je u tom slučaju bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, a za nju je proletos suđenje razdvojeno "zbog rizične trudnoće" i danas bi skopski krivični sud trebalo da izrekne presudu.

XS
SM
MD
LG