Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Han: Reakcija Ivanova na sporazum neprikladna


Predsednik mora da preuzme odgovornost: Johanes Han

Evropski komesar za proširenje Johanes Han ocenio je da je neprikladno da šef države odbija da razgovara sa premijerom i šefom diplomatije i pozvao makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da preuzme odgovornost.

Ivanov je juče napustio sastanak sa premijerom Zoranom Zaevom i šefom diplomatije Nikolom Dimitrovim koji su došli da ga informišu o sporazumu Atine i Skoplja. On je rekao da neće potpisati sporazum koji je štetan po zemlju.

Hahn je poručio makedonskom predsedniku da najmanje što može da uradi jeste da se “lepo ponaša” i sasluša svog premijera i ministra inostranih poslova koji žele da ga obaveste iz prve ruke o postignutom sporazumu sa Grčkom.

“Minimum što on (Ivanov) može da uradi jeste da sasluša svog premijera. Onda može da odluči i izazi svoje mišljenje”, ocenio je Hahn komentarišući jučerašnji neuspeli susret u Skoplju između premijera Zorana Zaeva i predsednika Đorđa Ivanova, nakon postizanja sporazuma oko imena Makedonije.

Protesti u Skoplju zbog imena
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Evropski komesar je pred grupom zapadnih novinara u Briselu poručio, kako Skoplju tako i Atini, da postignuti sporazu između Zavea i Ciprasa, vodi ka normalizaciji.

Hahn je naglasio da je i evropska strana posredno doprinela zaoštravanju situacije u Makedoniji prethodnih godina.

“Zemlje članice priznaju da je i na našoj strani bilo grešaka u slučaju Makedonije, jer ne reagovati na pozitivan način celih devet puta oko preporuke o pregovorima je dovelo do nazadovanja u zemlji”, ocenio je Johanes Hahn.

Johannes Hahn je istakao da očekuje pozitivnu reakciju zemalja članica EU krajem juna, kada bi trebalo da se odluči o otvaranju pristupnih pregovora između Skoplja i Brisela. Ovaj optimizam Hahn pravda brojnim sastancima u EUproteklih godina oko Makedonije gde je, prema njemu, u više navrata rečeno da bi rešenja oko imena, “napravilo pritisak” i na zemlje članice EU da pozitivno reaguju oko Makedonije.

XS
SM
MD
LG