Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bez rezolucije parlamentarci BiH nepoželjni u Potočarima


Protest Žena Srebrenice u Tuzli, 8. ožujak 2010. godine, Foto: Maja Nikolić
Ukoliko zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne supštine BiH u srijedu, 10. ožujka ne usvoje rezoluciju o genocidu u Srebrenici, nepoželjni su 11. srpnja u Potočarima, poručile su danas u Tuzli majke Srebrenice.

Hatidža Mehmedović, predsjednica udruženja Majke Srebrenice kaže da je sramota da obitelji žrtava iz Srebrenice moraju na ovakav način vršiti pritisak na aktualnu vlast u BiH da se rezolucija usvoji.

„Neka im je na sramotu što su dobili jedno ovakvo upozorenje od obitelji žrtava. Ja mislim da je BiH nakon Europskog parlamenta morala biti prva zemlja koja će usvojiti rezoluciju. Nadamo se da će smoći snage i ljudskosti da to urade. Mi majke Boga molimo da nađemo barem po jedan dio tijela naše djece da bismo ih ukopali. Na staramotu svima koji manipuliraju nestalima i nama obiteljima."

Svjesne su činjenice da političari iz Republike Srpske najvjerojatnije neće dignuti ruku za ovu rezoluciju, te da će BiH biti jedna od rijetkih europskih zemalja koja nema rezolucije. Hajra Čatić predsjednica Udruženja Žene Srebrenice kaže da su joj to neki od političara iz BiH već i potvrdili.

„Prošle sedmice je bio Željko Komšić u Srebrenici i prvo moje pitanje bilo je upravo hoće li rezolucija biti usvojena. Odmah mi je rekao da neće znajući ko sve sjedi u Parlamentu. To je zaista neshvatljivo jer su mnoge zemlje usvojile Rezoluciju o Srebrenici. Čak se i u Srbiji zagovara da se usvoji.“

Za smjenu Amira Ahmića

Majke Srebrenice s današnjih prosvjeda ostavile su još jednu poruku i dale zadatak parlamentarcima BiH.

„Tražimo od naših parlamentaraca da preispitaju odgovornost Carle del Ponte o uništenju haške dokumentacije o Srebrenici. Također želimo poručiti političarima da su Potočari naše sveto mjesto i dženaza koja će biti 11. jula je za nas svetinja. Ne želimo da dolaze političari u Potočare da se promoviraju, slikaju, a da ništa ne rade za Srebrenicu i žrtve“,
poručila je Hatidža Mehmedović.

Majke Srebrenice danas nisu bile same. Priključile su im se žene iz brojnih političkih stranaka. Rekle su da će u svim njihovim inicijativama stati uz majke i da neće dopustiti da bilo tko u BiH manipulira njihovim osjećanjima.

Azra Okić iz KO SDP BiH Tuzla istaknula je da je dužnost Parlamentaraca usvojiti rezoluciju.

„Ako se ne usvoji mi ćemo iznaći model kako da idemo protiv toga što BiH nema rezolucije.“

Majke Srebrenice tražile su ujedno i smjenu Amira Ahmića, bošnjačkog oficira za vezu u Haagu. Nezadovoljne su njegovim dosadašnjim radom, misle da i on nosi jedan dio odgovornosti za uništenje haške dokumentacije o Srebrenici.

*****
Pročitajte i ovo:
Izgubljeno povjerenje u pravdu
  • 16x9 Image

    Maja Nikolić

    Novinarstvom se bavi od 2006. godine nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina, posebice djece. Dobitnica je nagrade UNICEF-a za promicanje prava djece.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG