Dostupni linkovi

Majke Srebrenice mirnom šetnjom u Mostaru podsjetile na genocid


Majke Srebrenice u Mostaru 11. septembra 2022.
Majke Srebrenice u Mostaru 11. septembra 2022.

Oko 180 članica udruženja koje okupljaju žene Srebrenice, članice porodica stradalih u srebreničkom genocidu, okupile su se u nedjelju, 11. septembra, u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH), gdje su održale mirnu šetnju.

Šetnjom su podsjetile na 11. juli 1995. godine, kada su vojne i policijske snage Republike Srpske počinile genocid nad preko 8. 000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Noseći transparente sa fotografijama i imenima žrtava genocida, kao i jastučiće sa izvezenim imenima ubijenih muškaraca u genocidu u Srebrenici, majke Srebrenice su sa skupa u Mostaru poručile kako riječ o borbi za istinu i pravdu žele proširiti i na druge gradove u Bosni i Hercegovini.

Transparenti sa imenima žrtava genocida
Transparenti sa imenima žrtava genocida

Predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", Munira Subašić izjavila je kako se majke Srebrenice već 27 godina se bore za istinu i traže pravdu.

"Danas smo htjeli da dođemo u Mostar, a znamo da je Mostar preživio slično kao što je preživjela i Srebrenica, da oni koji spavaju da se probude, da znaju, da smi mi majke još uvijek tu, da nismo našle kosti svoje djece, da zločinci nisu izašli pred lice pravde i da se nauči nešto iz prošlosti, da bi imali bolju, sretniju budućnost našoj djeci", kazala je Subašić.

Majke Srebrenice u Mostaru 11. septembra 2022.
Majke Srebrenice u Mostaru 11. septembra 2022.

Ona je podsjetila kako je padom Srebrenice ostalo 5.500 djece bez jednog ili bez oba roditelja.

"Djeca su gledala kad im ubijaju oca, kad im siluju majku, djeca su ta preživjela genocid, to je druga generacija iza nas. Mislim da ta djeca neće zaboraviti, a isto tako ta djeca su odrasla bez mržnje, bez osvete. To je ono što smo mi majke Srebrenice uspjele, da smo odgojili svoju djecu bez mržnje, bez osvete i ta djeca neće zaboraviti", kazala je Subašić.

Više od 8.000 većinom bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno je u Srebrenici u julu 1995. Taj zločin jedini je koji je počinjen na prostoru bivše Jugoslavije koji su međunarodni i domaći sudovi karakterizirali kao genocid.

Majke Srebrenice u Mostaru 11. septembra 2022.
Majke Srebrenice u Mostaru 11. septembra 2022.

Protjerano je više od 40.000 ljudi.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari navode da je više od 50 osoba osuđeno na više od 700 godina zatvora za ratne zločine počinjene u Srebrenici.

Sedam presuda Haškog suda, te 13 presuda Suda BiH uključuje i presude za genocid.

Među osuđenima su i Radovan Karadžić, prvi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, te glavni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić.

XS
SM
MD
LG