Dostupni linkovi

Mađarski zvaničnik potvrdio da je Vlada kupila špijunski softver


Priznanje dolazi dan nakon što su Sjedinjene Države stavile NSO grupu na trgovinsku crnu listu, rekavši da njen softver stoji iza "transnacionalne represije" koju sprovode neke strane vlade. (slika fajla)
Priznanje dolazi dan nakon što su Sjedinjene Države stavile NSO grupu na trgovinsku crnu listu, rekavši da njen softver stoji iza "transnacionalne represije" koju sprovode neke strane vlade. (slika fajla)

Najviši zvaničnik mađarske vladajuće stranke prvi put je potvrdio da je vlada kupila Pegasus - špijunski softver koji je navodno korišćen za praćenje novinara, advokata, poslovnih ljudi i opozicionara u desetinama zemalja širom sveta.

Lajoš Kosa, predsednik parlamentarnog Odbora za odbranu i sprovođenje zakona, rekao je novinarima 4. novembra nakon zatvorene sednice odbora da je Ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo softver Pegasus koji proizvodi izraelska grupa NSO.

Kompanija je postala centar kontroverzi nakon što je međunarodni medijski konzorcijum u julu izvestio da je špijunski softver Pegasus korišćen u pokušajima hakovanja pametnih telefona koji pripadaju novinarima, aktivistima za ljudska prava, biznismenima i zvaničnicima u oko 50 zemalja.

Mađarska je u izveštajima navedena kao jedna od zemalja koje pokušavaju da se infiltriraju u digitalne uređaje, što je izazvalo reakcije u Budimpešti.

Pametni telefoni zaraženi Pegasusom omogućavaju operaterima da snimaju telefonske pozive, pristupaju tekstualnim porukama, fotografijama, e-mailovima i lozinkama, prate GPS podatke i tajno aktiviraju mikrofone i kamere.

Kosa, član vladajuće stranke Fides premijera Viktora Orbana, rekao je da su u svim slučajevima nadzorni organi postupali legalno nakon što su dobili dozvolu sudije ili Ministarstva pravde.

Ministar inostranih poslova Peter Sijarto ranije je negirao da zna za takvo prikupljanje podataka, a i drugi članovi vladajuće stranke odbacivali su optužbe da je vlada nezakonito špijunirala građane.

Opozicioni poslanici zahtevaju istragu o upotrebi Pegasusa. Oni navode da je vladajuća stranka proglasila tajnim do 2050. godine zaključke sa dve posebne sednice komiteta na kojima se ispituje slučaj upotrebe softvera.

Evropska unija kritikuje Mađarsku zbog stanja u oblasti vladavine prava i demokratije.

Priznanje Mađarske dolazi dan nakon što su Sjedinjene Države stavile NSO grupu na trgovinsku crnu listu, ocenjujući da njen softver Pegasus stoji iza "transnacionalne represije" koju sprovode neke strane vlade.

XS
SM
MD
LG