Dostupni linkovi

Orban poručio da Mađarska ne može podržati embargo na rusku naftu


Viktor Orban, 3. april 2022
Viktor Orban, 3. april 2022

Mađarska ne može podržati novi paket sankcija Evropske unije koji uključuje embargo na uvoz nafte iz Rusije, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u petak, 6. maja.

Orban je ocijenio da bi novi prijedlog Evropske komisije, kojim se traži embargo na rusku naftu, bio jednak "atomskoj bombi na mađarsku ekonomiju". Naglasio je da je Mađarska spremna pregovarati ukoliko stigne novi prijedlog koji bi bio u skladu s njenim interesima.

Evropska komisija je 4. maja predložila da sljedeća runda sankcija uključi faznu zabranu uvoza ruske nafte, što bi, ako bude odobreno, bio najteži potez protiv ruskog energetskog sektora do sada.

Pojedine zemlje na istoku EU zabrinute su da im neće biti omogućeno dovoljno vremena za prilagođavanje, iako je ranije najavljeno da će Mađarskoj i Slovačkoj biti dat rok do kraja 2023. godine, prenosi Reuters.

Orban je za državni radio rekao da će Mađarskoj trebati pet godina i da će imati ogromna ulaganja u svoje rafinerije i cjevovode, kako bi mogla transformirati svoj sistem koji se trenutno sa 65 posto oslanja na rusku naftu.

Orban je naveo da Mađarska čeka da vidi novi prijedlog Komisije. "Ne želim se suprotstavljati EU, nego surađivati, ali to je moguće samo ukoliko uzmu u obzir naše interese", dodao je.

Agenciiji Reuters je u petak potvrđeno iz dva izvora da je Evropska komisija izmijenila prijedlog za embargo na rusku naftu, kako bi produžila period prije nego što stupi na snagu za Mađarsku, Slovačku i Češku.

Prema izmijenjenom prijedlogu, Mađarska i Slovačka će i dalje moći kupovati rusku naftu iz naftovoda do kraja 2024., dok bi Češka mogla nastaviti do juna 2024., pod uvjetom da ranije ne dobije naftu naftovodom iz južne Evrope, naveli su izvori.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen iznijela je 4. maja detalje o šestom paketu sankcija za Rusiju, oko kojeg će se postići dogovor u narednim danima.

Kako je navela, Komisija predlaže uvođenje potpune zabrane uvoza ruske nafte, sirove i prerađene. Ukoliko bude usvojena, zabrana uvoza sirove nafte stupila bi na snagu nakon šest meseci, a rafiniranih naftnih derivata do kraja godine.

Prema riječima predsjednice Evropske komisije, proširena je lista sankcionisanih pojedinaca, a na meti su i visoki vojni oficiri ruske vojske osumnjičeni za zločine u Buči i lučkom gradu Mariupolju.

Sberbanka, najveća ruska banka, bit će isključena iz sistema SWIFT. Tri velika državna emitera bit će isključena iz kablovske mreže u Evropskoj uniji (EU), satelita ili interneta.

Ruska nafta čini 25 posto od ukupnog uvoza nafte u EU i glavni je izvor prihoda za Kremlj, ali nivo ovisnosti država varira.

Nema konsenzusa među 27 država članica EU u smanjenju korištenja prirodnog gasa iz Rusije, energenta koji još nije pogođen evropskim sankcijama.

XS
SM
MD
LG